Rendkívüli kormányinfó: Varga Judit szerint hihetetlen támadás zajlik az ország ellen

Rendkívüli kormányinfó: Varga Judit szerint hihetetlen támadás zajlik az ország ellen

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Varga Judit igazságügyi miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. február 16-án (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Politikai döntést hozott az Európai Unió Bírósága az igazságügyi miniszter, Varga Judit szerint. A politikus a gyerekvédelminek nevezett törvényhez kötötte azt, bár többször is elhangzott, hogy nem azzal függ össze. Varga szerint nyomásgyakorlásról van szó, nagy vita zajlik a törvényük körül, uniós támadássorozat kísérte a jogszabályt. Hihetetlen támadás alatt áll az ország Varga szerint, ezért döntöttek úgy, hogy népszavazásig viszik a kérdést. A magyar emberek döntését még Brüsszelnek is el kell majd fogadnia, tette hozzá. Mindenféle szexuális propagandától meg kell védeni a gyermekeket, jegyezte meg Varga Judit, majd távozott is a szerdai kormányinfóról.

A benzinárstoppal kapcsolatos híreket is áttekintette a kormány, miután vannak töltőállomások, amelyek fontolgatják a zárást, sőt, már olyanok is vannak, akiknek be kellett zárniuk. Eddig nem tudnak arról, hogy lenne olyan hely, ahol ne lenne öt kilométeren belül helyettesítőkút, de az állam élni fog azzal, hogy ezekben az esetekben kijelöljön szolgáltatót. A rendelet egyértelműen előírja, hogy korlátozások nélkül lehessen tankolni. Igaz, ha valaki kannában vinne el benzint, legfeljebb tíz litert vihet. Ha valahol bezárnának egy benzinkutat, a Mol kész lesz azt működtetni.

Az infláció kérdésével is foglalkoztak. A kormány a jövőben is fenn kívánja tartani az árstopot, épp úgy, mint a rezsicsökkentést. Gulyás Gergely szerint azokban az országokban, ahol a kormány hasonló intézkedéseket nem tett, az infláció lényegesen magasabb. A gazdasági növekedést is áttekintették. A rendszerváltás óta a legjobb gazdasági növekedés volt a legutóbbi Gulyás elmondása szerint.

 

Felmerült a benzinkutak kompenzációja? Nem!

Az M1 arra kérdezett rá, a magyar kormány továbbra is kiáll-e a gyermekvédelminek nevezett törvény mellett. Gulyás Gergely szerint a legdemokratikusabb megoldást választották, és népszavazáson kérdeznek rá a törvényre. Szerinte nem kell túlértékelni a mai döntést, ők pedig a jogállam alapjait kiemeltnek tartják. A mai döntés viszont jelent veszélyt is Magyarország számára, tette hozzá. Gulyás szerint ha az ellenzék jutna hatalomra, akkor a kommunizmus és a fasizmus eszméi kerülnének hatalomra, ezek pedig összeegyeztethetetlenek az EU alapelveivel. A miniszter ezzel Márki-Zay Péter egy (utóbb helyesbített) megszólalására utalt, miszerint az ellenzéki összefogás egyszerre képviseli a kommunistákat és a fasisztákat is. A kormányfőjelölt viszont azt mondta, félreértették a szavait, és valójában nem ők képviselik az említett szélsőségeket.

Gulyás szerint jogállamisági címszó alatt akarják befolyásolni a tagállamok belpolitikai döntéseit. 

A benzinkutak kompenzációja nem merült fel? Az Index kérdésére Gulyás egyértelmű választ adott: nem. Úgy gondolják, hogy a magyar adófizetők pénzéből nem akarják kifizetni a benzinkutakat. 

Egyszer majd emelnének a pedagógusbéreken

Hajlandó-e a kormány emelni a pedagógusbéreken, elkerülve a további sztrájkokat? Gulyás elmondta, a pedagógusok követeléseit jogosnak tartják, és jelenleg is tárgyalások zajlanak, szeretnének később további béremelésről dönteni. Gulyás fenntartja, hogy a sztrájk jogellenes volt, és elmondása szerint veszélyes, ha nem a szülők és a gyermekek érdekeit nézik a pedagógusok. Március második felére sztrájkot hirdetni olyan, mintha a választásokba akarnának beavatkozni, tette hozzá a miniszter. 

Gulyás úgy látja, a szuverenitásnak az a sértése, amit az EU egyes szervei megengednek maguknak, rossz időket idéz. A Bíróság elnöke szerinte előre nyilatkozott egy folyamatban lévő ügyben, ez pedig a magyar jogállamisági kritériumoknak nem felelne meg, itt fegyelmi indulna egy bíróval szemben ilyen esetben. 

A miniszter nem gondolja, hogy magyar katonákat kellene küldeni harcolni Ukrajnába, és ilyen biztosan nem lesz, amíg ők vannak kormányon. 

Miért távozott Varga Judit? Félt a kérdésektől? A Népszavának válaszul Gulyás Gergely azt mondta, az igazságügyi miniszternek hivatalos programja van.

Jogállamban szerencsés egy bíróság ítéletét politikai ítéletnek nevezni? Jól hangzik ez? Gulyás szerint az a kérdés, igaz-e. Még egy nagyon visszafogott minősítésről van szó szerinte. De ha nem ez az ítélet születik, az is politikai ítélet lett volna? A Népszavának Gulyás azt mondta, hogy ha három héttel ezelőtt a bíróság elnöke azt mondja, szimpatizál a magyarokkal és lengyelekkel, és a kormányok melletti kiállást vár, akkor ez is politikai döntés lett volna.

Mi a kormány véleménye arról, hogy a kiskereskedelmi árrést kellene fixálni? Gulyás szerint minden olyan döntés, ami üzemanyagár-emelkedéshez vezethet, rossz döntés, márpedig ez szerinte ahhoz vezethetne. 

Gulyás Gergely: Nem Róna Péter az alkalmasabb jelölt

Van egy helyreállítási alap, aminek kapcsán a kifizetések zajlanak, viszont a formális megállapodás nincs meg, miközben az Európai Bizottság erre kötelezve lenne, fejtette ki Gulyás Gergely. Szerinte azt utólag a gyermekvédelminek nevezett törvény miatt nem írták alá. A jogállamiság ügyét szerinte az európai baloldal arra kívánja felhasználni, hogy a gyermekvédelmi törvény miatt büntesse Magyarországot. A HVG újságírójával vitába bonyolódott a miniszter a jogállamiság fogalmáról. Gulyás elmondása szerint az alapszerződésekben nem definiálják, mit jelent a jogállamiság, csupán említésszerűen szerepel azokban a fogalom. Független szervnek tekinti az Európai Unió Bíróságát? Gulyás szerint újra és újra azzal szembesülnek, hogy van egy vita az unió valamelyik szerve és a magyar kormány között, szerinte valószínűleg idegenben játszanak.

Vizsgálják-e, hogy Völner Pál kiszivárogtatott-e bármit az érzékeny információk közül? Gulyás szerint semmi erre utaló jel nincs. 

Elfogadható államfőnek tartaná Róna Péter? Gulyás azt mondta, a két jelölt közül nem Róna az alkalmasabb, de nincs olyan erős véleménye a közgazdászról, mint Simor András volt jegybankelnöknek.

Közel kétmillió ember jogosult az adóvisszatérítésre, ebből 1,4 millióan vannak, akik a mai napig bezárólag megkaphatták ezt. A többieknél májusban érkezhet meg. Utóbbiak közé tartoznak például, akiknek a december 31-éig benyújtandó papírjaik nem érkeztek meg időben. 

Annak idején Ujhelyi István, az Országgyűlés alelnöke Gyöngyösi Márton kijelentése miatt sárga csillagot ragasztott magára. Valószínűleg azóta levette, hogy meg tudja ölelni őt. Így fogalmazott Gulyás annak kapcsán, hogy az ellenzék összefogásban indul, közösen a Jobbikkal. 

Na de miért nem válaszol Varga Judit?

Nem sérül azzal a sajtószabadság, ha Varga Judit nem válaszol kritikus kérdésekre? Gulyás szerint akkor sérülne, ha ezt nem írhatná meg valaki. A miniszter szerint azt már nem kérik számon, hogy a főpolgármester, szemben az elődjével, nem ad rendszeresen sajtótájékoztatót. Miközben Tarlós István kéthetente kiállt, és válaszolt a kritikus kérdésekre is. A főpolgármesteren viszont ezt nem kérik számon, vélte Gulyás Gergely. 

A hatósági ár a rendszerváltás után is egy létező lehetőség volt, és bár ritkán szabad csak vele élni, de Gulyás szerint ez nem ördögtől való dolog. Nagyobb problémának tartaná, ha jóval drágább benzinárat kellene fizetni, ezért az infláció még magasabb lenne. Nem vitatja, hogy minden típusú piaci beavatkozással gond lehet, de egyedileg szabad szerinte ilyesmit alkalmazni. ÉS azok az iparágak, amelyek most veszteséget szenvednek el, többnyire jól menő vállalkozások szerinte. 

Hogy jön ide a gyermekvédelminek nevezett törvény? Hiszen az Európai Bizottság sem beszél erről. Gulyás szerint viszont mától létezik az adott mechanizmus, és akkor léptek vissza korábban, amikor ők ezt a törvényt elfogadták. Az egyik igény szerinte most is azt, hogy a törvényt módosítsák, indítottak is egy kötelezettségszegési eljárást. 

A családtámogatási rendszert a kormány bővíteni akarja, de ehhez az kell, hogy megvizsgálják az egyes elemeit, és meghatározzák, melyek járulnak hozzá, hogy tényleg több gyermeket vállaljanak.

Számítanak-e arra, hogy a jogállamisági mechanizmus miatt pénzügyi szankciókat szavaznak majd meg Magyarország ellen? A miniszter szerint akkor van ennek komoly esélye, ha azok kerülnek hatalomra, akik feles többséggel alkotmányozni akarnak. Magyarország korrekt és megbízható partner volt szerinte mindig, és a jövőben is erre lehet számítani. A jogi vita abban áll fenn a Bizottsággal, hogy a korábban hozott ítéletet megfelelően végrehajtotta-e a kormány, már ami a tranzitzónákat illeti. Akkor például nem értettek egyet, mégis elfogadták a bírósági döntést, és megszüntették a tranzitzónákat. Azóta lehet a környező államok követségein benyújtani a menekültstátuszra vonatkozó igényeket Gulyás elmondása szerint. Tehát itt nem az a helyzet, mint a lengyeleknél, hogy volt egy döntés, aminek nem tettek eleget. Szerinte egyébként a tagállamok többsége jelenleg a szigorúbb határvédelem mellett áll. 

Az Európai Bíróság mai döntésének melyik részében van szó az emlegetett törvényről? Az ATV kérdésére válaszul Gulyás azt mondta, tízszer feltették már ma ezt a kérdést: az egyetlen jogállamisági vád ezzel a kérdéssel kapcsolatos, így nyilván csak erről lehet szó szerinte. De a döntésben persze csak a kondicionalitási rendeletről van szó, tette hozzá. Pillanatnyilag egyébként szerinte nincs olyan forrás, amit elvehetnének. 

Mit jelent az Orbán Viktor beszédéből, hogy a baloldal benne van a nemzetben, mint a Himnuszban a balsors? Ez csak a politikusokra vonatkozik? Gulyás szerint igen, rájuk vonatkozik. 

Jöhet-e még Donald Trump a kampányfinisben Budapestre? A miniszter azt mondta, nincs ilyen információja. 

Váratlan kormányinfó

Az eddig megszokott csütörtöki időpont helyett váratlan módon már szerdán Kormányinfót tart Gulyás Gergely. A kormányzati tájékoztató kora délután, fél egykor kezdődik – írta meg az Index a kapott meghívó alapján.

A meghívóból kiderül, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mellett Varga Judit igazságügyi tárcavezető is részt vesz a Kormányinfón.

A kormányinfót és Varga Judit jelenlétét az indokolhatja, hogy szerda délelőtt hirdetett elmarasztaló ítéletet az Európai Unió Bírósága a Magyarország és Lengyelország ellen indított jogállamisági perben.