Republikon: Csökkent a Fidesz előnye, de még így is nagyon stabilan vezet

Republikon: Csökkent a Fidesz előnye, de még így is nagyon stabilan vezet

Orbán Viktor és a Fidesz, illetve a KDNP politikusai a 2022-es országgyűlési választás eredményének kihirdetése után a Bálnánál (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csökkent a Fidesz tábora, miközben több ellenzéki párt is erősödni tudott októberre az áprilisi választások eredményéhez képest – ez derült ki a Republikon Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából, amelyet a Telex közölt. Az ellenzéki térfélen a Demokratikus Koalíció dominál, a második hely pedig a Mi Hazánké.

35 százalék volt a Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében októberben, míg áprilisban a kormánypártok 43 százalékot értek el. A legerősebb ellenzéki párt a Demokratikus Koalíció 12 százalékkal, őket követi a Mi Hazánk 7, a Momentum pedig 6 százalékkal. A többi párt – ebben a szegmensben – nem éri el az 5 százalékos bejutási küszöböt: az MSZP 4, a Jobbik 3, az LMP és a kutyapárt 2, a Párbeszéd pedig 1 százalékon áll. A Republikon adatai szerint a teljes népességben a bizonytalanok aránya 28 százalék, ami jelentősebb magasabb, mint a tavaszi országgyűlési választásokkor volt, noha ez természetesnek mondható az elmúlt hónapok fényében.

Az úgynevezett pártválasztók körében – ők azok, akik megnevezték, hogy kire szavaznának – változatlan az erősorrend. 48 százalékon áll a Fidesz, ez csökkenés az áprilisi 55-höz képest. A DK a második 17 százalékkal, a Mi Hazánk a harmadik 10 százalékkal, míg a Momentum 8 százalékos. Ebben a körben az MSZP 6, a Jobbik 4, az LMP 3, a kutyapárt és a Párbeszéd 2-2 százalékos támogatottsággal bír.

A Republikon megjegyezte, hogy a választási eredményekhez képest csökkent a Fidesz és az ellenzéki blokk közötti támogatottsági szakadék, ami nem meglepő egy recesszió időszakában, bár továbbra is magabiztos a Fidesz előnye a néhai ellenzéki összefogás pártjaihoz képest. A biztos szavazók körében 51 százalék a Fidesz támogatottsága, ami 3 százalékponttal alacsonyabb, mint a választáson elért 54 százalék. A hat együttműködő ellenzéki párt összesített támogatottsága a biztos szavazók körében 38 százalék, ami 3,5 százalékponttal magasabb, mint a választáson elért listás eredményük.