Rétvári videóban magyarázta, mennyire elkötelezett a kormány a pedagógusbérek emelése mellett

Rétvári videóban magyarázta, mennyire elkötelezett a kormány a pedagógusbérek emelése mellett

Rétvári Bence (Képernyőfelvétel: Rétvári Bence / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A kormány elkötelezett, hogy minél nagyobb mértékben emelhesse a pedagógusok bérét – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a közösségi oldalára feltöltött videójában hétfőn.

Rétvári Bence felidézte, hogy 2022-ben „minden idők legszélesebb” konzultációját folytatták le oktatásügyben. A pedagógusokat a nyár és az ősz folyamán kérdezték, ekkor 24, illetve 33 ezren küldték vissza válaszukat, a tél folyamán pedig csaknem 130 ezer szülő válaszolt az iskolával kapcsolatos kérdéssorra.


– Decemberben négyszáz pedagógussal és iskolaigazgatóval személyesen is egyeztettek, mindeközben folyamatosak voltak a tárgylások mind a köznevelési kerekasztal, mind a sztrájkbizottság ülésein – tette hozzá a politikus. Rétvári Bence kiemelte: a kormány elkötelezett amellett, hogy minél nagyobb mértékben emelhesse a pedagógusok bérét, amihez nemcsak hazai, hanem európai uniós forrásokat is fel szeretnének használni. Ha ez megvalósul – mondta –, akkor 2023-ban nem 10, hanem 21 százalékos lesz a pedagógusbér-emelés, 2024-ben nem 10 hanem 25, 2025-ben pedig egy 29 százalékos béremelés valósulhat meg. – Ezzel elérhető, hogy három év alatt 75 százalékos béremeléssel egy pedagógus átlagos fizetése 777 ezer forint legyen – tette hozzá az államtitkár.

Éppen hétfőn folytatódott a pedagógusok hónapok óta tartó tiltakozása: Miskolcról Budapestre gyalogolnak a demonstrálók a héten. A Tudásmenetre keresztelt megmozduláson Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke azt nyilatkozta a Magyar Hangnak: a kormány arra játszik, hogy kifáradjon a tiltakozás.