RTL: 200 diáknak kell elhagynia egy nyíregyházi kollégiumot a növekvő rezsi miatt

RTL: 200 diáknak kell elhagynia egy nyíregyházi kollégiumot a növekvő rezsi miatt

A nyíregyházi kollégium az RTL Híradó anyagában (Forrás: Rtl.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

November első vasárnapjától bezárnak egy nyíregyházi kollégium kapui – erről két hete beszéltek a nevelőtanárok először a kollégistáknak. Múlt héten pedig hivatalos levélben is értesítették őket – derül ki az RTL Híradó riportjából. A kollégistáknak azt mondta a vezetés, hogy spórolniuk kell, ráadásul egyre kevesebb az elsőéves, ezért döntöttek a kollégium bezárása mellett.

Két diák névtelenül nyilatkozott a televíziónak: „Össze-vissza osztották szét. A focistákat külön koliba, az úgy jó volt a focistáknak, de akik nem sportolók azok...” – panaszkodott egyikük. A fiúk már évek óta a kollégiumban laktak, megszokták a helyüket, a társaságot. Sajnálják a költözést és azt még inkább, hogy központilag határozzák meg, ki, hova mehet ezután.

A fenntartó nem mondta meg az RTL-nek, hogy összesen hány diák és kollégiumi dolgozó érintett a bezárásban, szűkszavú válaszukban arra sem tértek ki, lesznek-e emiatt elbocsátások, és hogy mi a tervük az épülettel. Annyit írtak, „a leghatékonyabb energiamegtakarítási lehetőségeket keresik.” A költségcsökkentő lépéseknél „az intézmények helyzetét, a tanulók és az oktatók érdekeit” veszik figyelembe. Az RTL Híradó úgy tudja, nagyjából 200 kollégistának a következő vasárnaptól már az új helyén kell berendezkednie.

Máshol is módosítottak a kollégiumok működésén – jegyzi meg az Rtl.hu portálon is megjelent beszámoló. Mint emlékeztetnek rá, a budapesti, Mogyoródi úti kollégium hétvégente zárva tart, a hétvégi ügyeletet más intézményekbe szervezi át a szintén fővárosi Gyengénlátók Általános Iskolájának kollégiuma is. „A kormány szeptember közepén szólította fel spórolásra az oktatási intézményeket, a tantermek minimum hőmérsékletét is megszabták. Emellett minden iskola máshogy készül a télre. Van, ahol le kell kapcsolni a villanyt a szünetekben, rövid szellőztetések lehetnek, de néhol a konyhákon is kevesebb hűtő mehet” – olvasható a cikkben.