Rtl: Orbán Viktor minden harmadik külföldi útjára különgéppel repült

Rtl: Orbán Viktor minden harmadik külföldi útjára különgéppel repült

Képünk csak illusztráció. Orbán Viktor útban Brüsszel felé, 2020. július 16-án (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen csaknem 380 millió forintba kerültek a miniszterelnök külföldi útjai 2020 januárja óta – tudta meg az rtl.hu a Külgazdasági és Külügyminisztérium közérdekű adatigénylésükre adott válaszaiból. 

Mint írták, Orbán Viktor hivatalos látogatásai miatt több mint száz napot töltött külföldön 2020 januárja és 2022 augusztusa között. Ezeken az utakon összesen több mint 220 millió forintot költöttek a kormányfő, valamint az őt kísérők szálláshelyeire, és csaknem 140 millió forint ment el az útiköltségre, továbbá a több mint 70 út során a delegációk tagjai összesen 15 millió forintnyi napidíjat számoltak el.

A portál arról is beszámolt: a kormány ugyan rendre tagadja, hogy az Airbus A319-s repülőt „kormánygépként” használná, azonban a külügyminisztérium által közölt adatok szerint Orbán Viktor a vizsgált időszakban a külföldi utak mintegy harmadában – összesen 24 alkalommal – ezzel a repülővel utazott külföldre. A többi esetben a tárca vásárolt repülőjegyeket.

Emlékeztettek: legutóbb múlt héten vette igénybe a kormányfő az Airbus A 319-es gépet, ekkor a 350 kilométerre lévő Mariborba utazott, miközben kormányzati autókonvoj is ment Szlovéniába.