Salamon László vezeti ideiglenesen az Alkotmánybíróságot

Salamon László vezeti ideiglenesen az Alkotmánybíróságot

Díszterem az Alkotmánybíróság épületében (Fotó: Alkotmánybíróság/Facebook)

Fotó: Zsolt Szigetvary

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az új köztársasági elnök megválasztásáig a 76 éves Salamon László hívja össze és vezeti az Alkotmánybíróság teljes üléseit, határozza meg a napirendet, illetve jelöli ki az új ügyek előadó alkotmánybíróit is – írja az Index.

Ha ugyanis megválasztott vezető nélkül marad az Alkotmánybíróság, az elnöki hatásköröket a testület korelnöke gyakorolja. Mint ismert, a jelenlegi alkotmánybírósági elnököt, Sulyok Tamást jelölték a kormánypártok államfőnek, akiről hétfőn szavaznak a parlamentben.

Az Alkotmánybíróságnek egyébként 2016 óta nincs elnökhelyettese, noha a törvény rendelkezik erről. Ám amióta – 2016. november 22-e óta – Sulyok Tamást a parlament megválasztotta alkotmánybírósági elnöknek, nem töltötték be ezt a tisztséget. Eddigi utolsó elnökhelyettesként éppen Sulyok látta el kerek hét hónapig, 2016. április 22-étől november 22-ig – Lenkovics Barnabás utódjaként – az elnöki hatásköröket – írja a portál. Az új elnök megválasztásáig a korelnök csak korlátozott hatáskörrel tudja vezetni a szervezetet, ezért az Országgyűlésnek minél előbb új elnököt és egy új alkotmánybírót kell választania. Az Alaptörvény szerint a parlament a képviselők kétharmadának szavazatával választ elnököt az Alkotmánybíróság tagjai közül. Az Index értesülése szerint a kormánypártok az Alkotmánybíróság elnökének a 69 éves id. Lomnici Zoltánt jelölnék.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.