Sebek a testen, kínzó gondolatok: telt házzal működik a budai gyermekpszichiátria

Sebek a testen, kínzó gondolatok: telt házzal működik a budai gyermekpszichiátria

Árván maradt gyerekek. Képünk illusztráció! (Forrás: Shutterstock)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelenleg ötszázan várnak időpontra a Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház és Szakambulancián, ahol a covidjárvány kezdete óta megugrott a kezelésre szoruló gyerekek száma.

A főváros budai oldalát ellátó pszichiátria szinte kapacitásán felül működik, hiszen 2019-hez képest 40 százalékkal több beteget kell ellátniuk. A szorongásos és depressziós zavarokkal küzdő gyerekek aránya az ötszörösére nőtt, és kétszer annyi jelentkezőt regisztrálnak a kényszeres gondolatokkal és cselekedetekkel is – derül ki az intézmény helyzetét bemutató sajtóközleményből.

– A pandémia katalizátorként hatott a serdülők és a családok problémáira, az amúgy is létező gondok a bizonytalanság és a krízis hatására még erősebben jelentkeznek. A serdülők azért élik meg nehezebben ezt az időszakot, mert ők már elég nagyok ahhoz, hogy tudatosítsák magukban a feszültségeket, és amúgy is kritikus életszakaszban vannak – mondta Tárnok Zsanett, a Vadaskert Alapítvány igazgatója. Közölte azt is, hogy ugrásszerűen megnőtt az önsértő gyerekek száma az osztályainkon. Ők jellemzően nem azért okoznak maguknak sérülést, mert el akarják dobni az életüket, inkább a feszültséget, a frusztrációt akarják levezetni. Sok azonban az öngyilkosságot megkísérlő, vagy szuicid gondolatokat megfogalmazó fiatal is.

2021 őszén ötször annyi gyermeket láttak el szorongásos és depressziós zavarral, mint két évvel ezelőtt.

 Tárnok Zsanett szerint már a tavalyi évben is érezhető volt a koronavírus-járvány negatív hatása, azonban az idei ősz minden eddigi rekordot megdöntött. 2021 szeptember/októberében 1910 esetet fogadtak az intézményben, míg 2019 ugyanezen időszakában „csak” 1360-at. Több mint harmadával nőtt – 613-ról 857-re – a figyelemzavaros esetek száma. Harmincról hatvanra ugrott, vagyis megkétszereződött azoknak a gyerekeknek az aránya is, akiket kényszeres gondolatok, tettek miatt kell kezelni.

 – Elsősorban a súlyos esetek számának emelkedése aggasztó. Az akut esetek éjjel-nappal érkeznek. Kezeltünk olyan gyereket, akit fertőződése miatt a szülei három hétre a szobájába zártak, egyáltalán nem érintkezhetett senkivel. A fizikai kontaktus hiánya nagyon komoly nehézségeket okozhat, de jelentős stresszforrás az iskolába való visszatérés is – mondta Szolnoki Nikolett, a Vadaskert gyermek- és ifjúságpszichiáter szakorvosa. 

Az intézményben folyamatosan próbálják bővíteni a kapacitásokat, hogy így segítsék a gyermekeket és szüleiket, hiszen a gyerekek akkor vannak jól, ha a családok is egészségesek.