Sokatmondó Feldmár-részletet posztolt Hodász András

Sokatmondó Feldmár-részletet posztolt Hodász András

Hodász András (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sokatmondó Feldmár András-könyvrészletet posztolt az Instagram-oldalán Hodász András. A napi sztorik között látható fotó a Most vagy soha egyik oldalát ábrázolja, a szöveg pedig könnyen a Szemlélek-ügy kommentárjaként olvasható.

A részlet valóban jól leírhatja a korábbi pap jelenlegi helyzetét: „Ha őszintén megmondod, mit szeretnél, akkor az, aki segít benne téged, a barátod. Az, aki nem segít vagy hátráltat, még akkor is, ha azt mondja, azért teszi, mert szeret vagy vigyáz rád, nem a barátod. Tehát, ha soha nem mondod meg, mit akarsz, akkor soha nem fogod megtudni, hogy ki a barátod, és ki az ellenséged. Nagyon bátornak kell lenni ahhoz, hogy az ember megmutassa, amit csak ő tud. Ha ezt mégis megtesszük, akkor egy darabig szinte körül sem merünk nézni, mert attól félünk, biztosan egyedül maradunk, senki sincs mögöttünk, senki sem segít. Azt gondoljuk, mindenki hülyének néz. Irtózatos bátorság kell ahhoz, hogy az ember kongruens legyen, és megmutassa másoknak, hogy mi van belül. Általában azt mutatjuk másoknak, amit mi gondolunk, hogy mások látni akarnak. Sőt, arra vágyunk, amiről úgy hisszük, mások azt akarják, hogy mi arra vágyjunk. Ezt rettenetesen fontos észrevenni. Mert ha nem veszed észre, akkor nincs kiút. Akkor persze hogy meg akarod ölni magad, korán akarsz meghalni, beteg akarsz lenni vagy megőrülsz...”

Hodász Andrástól a héten vett búcsút a Szemlélek blog. A lap azt írta: „Váratlan, előre nem látott útkereszteződéshez érkezett a Szemlélek: az elmúlt hetek belső beszélgetései alapján felismertük, hogy közösségünk egyik alapembere, Hodász András olyan útra lépett, amelyen nem tudjuk elkísérni. Ugyanakkor közösségünk tagjai továbbra is kapcsolatban maradnak Andrással. (...) Meggyőződésünk, hogy Andrásnak most a nyilvánosságtól való visszavonulásra, saját életének rendezésére van szüksége. Ebben továbbra is támogatjuk, mellette állunk, testvérként tekintünk rá.”

Az RTL kérdésére a Szemlélek lapigazgatója, Gégény István azt mondta, Hodásznak nem a melegsége miatt kellett távoznia. A korábbi katolikus pap július közepén comingoutolt, majd a Válasz Online-nak elárulta azt is, hogy kapcsolatban él. Hodász az RTL-nek úgy értékelt, hogy a kapcsolata miatt küldték el. A katolikus tanítás szerint ugyanis nem a melegség a bűn, hanem annak megélése. Gégény az RTL-nek kijelentette, Hodász élete szerinte jelenleg rendezetlen, és jót tenne neki, ha hátrébb lépne a nyilvánosságtól. Gégény hozzáfűzte azt is, hogy a homoszexuális cselekedeteket az egyház bűnnek tartja. Hozzátette: „az más kérdés, hogy ha valaki – a konkrét kérdést érintve – a homoszexualitás megélését nagy nyilvánosság előtt, akár másokat megbotránkoztatva teszi”. Hogy ez Hodász kapcsán mit jelent, azt nem kívánta részletezni. Azt viszont elárulta, Hodász nem értett egyet a döntéssel. 

Gégény a Mandinernek aztán elismételte, hogy nem a melegsége miatt küldték el Hodászt. A lapigazgató egyben jó példaként hivatkozott a Mandiner Axióma című műsorában elhangzottak összefoglalójára. Szerinte a Szemlélek közössége tartalmilag és stílusában is azonosulni tud azokkal, „ennek a cikknek a tartalma helyes meglátásokat közöl, illő érzékenységgel kezeli a témát, nem is szeretnénk mást hozzátenni.” A műsorban többek között olyanokat mondott Czopf Áron: „minden megnyilatkozás az volt, hogy de jó, most már könnyebb neki. Jaj, milyen nehéz lehet neki, satöbbi, de egy pillanat. Mi van azokkal, akiknek a lelki vezetője volt? És azoknak nem nehéz? Vagy azoknak, akik megpróbálnak ezzel máshogy megküzdeni?”

Földi-Kovács Andreától pedig például az hangzott el: „Az igaz, hogy Jézus mindenkit úgy szeret, ahogy van, de sohasem fejezik be ezt a mondatot. Jézus nem szeretné, hogy úgy maradjunk, ahogy vagyunk.” Földi-Kovács szerint az esetleges örökletes hajlamok sem igazolják a bűnök megélését, továbbá létezik keresztény állásfoglalás az alkoholizmussal és az erőszakkal kapcsolatban is úgy, hogy ezeknél a hajlamoknál sok esetben igazolható az örökletesség. A homoszexualitás esetében szerinte ilyen egyértelmű genetikai bizonyítékok még nincsenek. 

Hodász nemrég Instagram-oldalán egyébként azt is üzente, hogy a mostani ügyet csak távolról figyeli, és olyan helyen tartózkodik, ahol alig van térerő. A volt katolikus pap június végén volt Kompország című műsorunk vendége