Sokba került Orbán illiberális barátainak szállítása

Sokba került Orbán illiberális barátainak szállítása

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (j) fogadja Ilham Alijev azerbajdzsáni elnököt a Karmelita kolostor előtt 2023. augusztus 20-án. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Diplomáciai nagyüzemnek nevezte Orbán Viktor, amikor augusztus 20-án vendégül látta a keleti illiberális barátait Budapesten. Az atlétikai vb után együtt nézhették meg „Európa legnagyobb” tűzijátékát, ami a kormánypropaganda szerint varázslatos és minden eddiginél látványosabb volt.

Mostanra kiderült, mennyibe került Erdoğanék utaztatása a fővárosban – számolt be a Telex az Rtl.hu cikke alapján. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül intézte a kiemelten fontos vendégek szállítási szolgáltatásainak beszerzését. Bruttó 444,5 millió forintért szerződtek Balásy Gyula cégeivel, az állami hirdetéseket intéző a Lounge Event Kft.-vel és a Visual Europe Zrt.-vel. Az összeg 70 százalékát a KKM biztosan lehívta a cikk szerint, a fennmaradó 30 százalék csak opciós rész volt.

Balásy cégeinek egyebek mellett biztosítani kellett a kék villogókat és az URH-rádiókat is, az ő feladatuk volt a tárca egyedi megrendelése alapján az esemény résztvevőinek, vendégeinek utaztatása, valamint a kapcsolattartás az érintett alvállalkozókkal. A KKM előre legyártott eszközeit is a cég fuvarozta a minisztérium Bem rakparti épületéből a helyszínekre, valamint a rakodást is ők végezték. A dokumentumok szerint 2 páncélautó, 52 felső kategóriás VIP-autó, 4 felső kategóriás VIP-busz és jó pár egyéb jármű szállította a miniszterelnök vendégeit.