Megúszta a börtönt az otthonát közpénzből felszerelő egykori polgármester

Megúszta a börtönt az otthonát közpénzből felszerelő egykori polgármester

Ítélethirdetés a volt álmosdi polgármester ügyében a Debreceni Törvényszéken, a két vádlott nem jelent meg a bíróság előtt

Fotó: Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Köteles István egykori álmosdi polgármester azzal vált ismertté, hogy közpénzből szerelte fel az otthonát különböző műszaki berendezésekkel. Az ügyében a Debreceni Törvényszéken csütörtökön kihirdetett jogerős ítélet szerint bár súlyosabbra változtatták a terhére róttak minősítését, a letöltendő szabadságvesztést megúszhatja. Másfél év helyett ugyanis két év szabadságvesztést kapott, ám a büntetése felfüggesztési idejét négy évre meghosszabbította a bíróság. Emellett több mint 4,1 millió forintos vagyonelkobzást is elrendelt Felegyiné Szabó Ágnes tanácsa.

Az egykor fideszes színekben településvezetővé választott Köteles azért kapott súlyosabb büntetést, mert költségvetési csalás helyett sikkasztás  bűntettében mondták ki bűnösnek. Ezzel párhuzamosan a hűtlen kezelést visszaminősítették vétséggé, továbbá hamis magánokirat felhasználásában is vétkesnek találták. Az elhangzott indoklás szerint a rá kirótt szabadságvesztés végrehajtását a megrendült egészségi állapota miatt függesztették fel.

Az 1600 lelkes Hajdú-Bihar megyei Álmosd egykori vezetőjének ügye azért keltett nagy feltűnést, mert többek között tévét, blue-ray-lejátszót, bojlert, turmixgépet vásárolt az önkormányzat pénzéből a saját otthonába. A nagyszabású vásárlásokról azonban sem előtte, sem utána nem tájékoztatta a képviselő-testületet. Az eljárás során kiderült, hogy a műszaki cikkeket senki sem látta, csak a számlák alapján vették leltárba.

Érdekesség, hogy az egykori polgármester a cikk szerzőjének adott korábbi interjúban szórakoztató magyarázatokkal szolgált a műszaki berendezések, többek között a konyhai eszközök szükségességéről. Azt állította, hogy „minikonyhára” volt szüksége, mivel különleges helyi termékek előállításával kísérletezett a házában, a termékeket pedig külföldre tervezték exportálni. Hivatkozott emellett egy zöldségfeldolgozó tervére is. Ezekre kitért a másodfokon eljáró bíróság is, az ítélet indoklásában egyebek mellett elhangzott: „televízió, bojler, blue-ray-lejátszó semmilyen önkormányzati tevékenységhez nem lehet szükséges”.

A volt polgármester az önkormányzattól más módon is nyúlt le pénzt. Ennek felhasználásáról azonban nem tudott elszámolni, bár amikor rájött, hogy ebből baja lehet, mégis megpróbálta. A valóságban nem megtartott rendezvényekre szerzett számlát, amelyekre utólag készíttetett meghívókat is. Ezekről az eseményekről azonban Álmosdon az egyházak vezetői, az iskolaigazgató, de még a képviselők sem tudtak.

Más is van az egykori településvezető rovásán: felvett ugyanis 293 ezer forintos polgármesteri jutalmat, amely – a járulékok miatt – több mint 400 ezer forintba került az önkormányzatnak. A Köteles által önmagának megítélt jutalomról a képviselő-testület sem tudott, így arról nem is szavazhatott.

Az önjutalmazási manőverbe rántotta bele a település akkori jegyzőjét, Cs. L.-t. Végül ő utasította a hivatal pénzügyi munkatársát a jutalom kifizetésére. Cs. emellett utólag megpróbálta lelpapírozni a kifizetést. A bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelésben bűnösnek ítélt egykori jegyző mintegy félmillió forintos pénzbüntetéssel megúszta. A bíróság külön kiemelte: Cs. korábban a kormányhivatalnál éppen a törvényességi felügyeleti osztályon dolgozott, ezért különösen tudnia kellett volna, hogy törvényt sért. A Debreceni Törvényszék ítélete mindkét vádlott esetében jogerős.

Dicstelen végjáték
Mint arról korábban beszámoltunk, a 2015 végén felhatalmazás nélkül felvett év végi jutalom borította a bilit az álmosdi képviselő-testületben. Miután ez a következő év elején kiderült, az egyébként fideszes többségű testület az ellenzékkel közösen belső vizsgálatot kezdeményezett a polgármesterrel szemben. A fegyelmi vizsgálatot követően 2017 októberében a bíróság szüntette meg Köteles István polgármesteri tisztségét. A bíróság akkori indoklásában szerepelt: a településvezető súlyos, szándékos, sorozatos vagyoni kárt okozó magatartása nem egyeztethető össze a polgármesteri tisztséggel. Mint arról ugyancsak beszámoltunk, ekkorra már a Fidesz is elengedte a polgármester kezét. Ez, illetve a bíróság indoklása sem tartotta vissza azonban Kötelest attól, hogy elinduljon a 2018 januárjában tartott időközi polgármester-választáson. A korábban a település mintaértékűnek tekintett virágültetvényei miatt az országos sajtóban is feltűnt Köteles azonban mindössze 22 szavazatot kapott.