Szabad Európa: korábban az MNB körébe tartozott a belgrádi irodaegyüttes, amely Tiborczhoz került

Szabad Európa: korábban az MNB körébe tartozott a belgrádi irodaegyüttes, amely Tiborczhoz került

Tiborcz István és Orbán Viktor (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Immár Tiborcz Istváné a belgrádi irodapiac tíz százaléka. A tizenegy épületből álló, 122 ezer négyzetméteres ingatlanportfólió lényegében a Magyar Nemzeti Banktól került Tiborczhoz – Jellinek Dánielen keresztül – derítette ki a Szabad Európa.

Jellinek Dániel Indotek Csoportja eladott egy értékes belgrádi irodacsomagot Tiborcz István Diófa Alapkezelőjének – jelentették be decemberben. Azt a Szabad Európa írta meg, hogy Jellinek mintegy két évvel ezelőtt egy olyan cégtől (a GTC-csoporttól) vásárolta meg a belgrádi irodákat, amely a Magyar Nemzeti Bankhoz kötődik: többségi részesedése van benne az Optima Zrt.-nek, amely vállalat viszont a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak vagyonát kezeli. Az Optima – egy bonyolult konstrukción keresztül – 2020 áprilisában szerezte meg a GTC (Globe Trade Centre S.A.) feletti irányítást, amelynek a mai napig 62,61 százalékos tulajdonosa.

– A Magyar Nemzeti Bank még 2014-ben hozta létre a Pallas Athéné alapítványokat, amelyekbe összesen mintegy 260 milliárd forintot tett. Ez a pénz az MNB devizatartalékának forintra váltásából származott – idézi fel a Szabad Európa. A Magyar Nemzeti Bank számos kritikát kapott azzal kapcsolatban, hogy mire költi az alapítványokba szervezett összeget. Vagyis a Szabad Európa cikke szerint a Magyar Nemzeti Bank irányítása alatt álló cég Jellinek Dánielnek, ő pedig Tiborcz Istvánnak adta tovább az értékes belgrádi ingatlant. 

– Azt, hogy Tiborczék mennyit fizettek az irodákért, a felek nem árulták el – írta a Szabad Európa. Jellinek Dániel Indotek Csoportja két évvel ezelőtt 267,6 millió eurót (mintegy százmilliárd forintot) fizetett az épületegyüttesért. A Szabad Európa szerint, ha piaci alapon zajlott a tranzakció,  akkor Tiborcz valószínűleg a 2021-es vételárnál is többet fizetett az Indoteknek. A tizenegy épület értéke a portál cikke szerint 2020 decemberében 265,6 millió euró volt, ami mostanra 274,2 millióra nőtt.