SZFE: Pert indítanak a Színművészeti hallgatói és oktatói

SZFE: Pert indítanak a Színművészeti hallgatói és oktatói

A színművészeti egyetem hallgatóinak sajtótájékoztatója az SZFE előtt (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Oktatási Hivatal szerint a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói nem nyújtottak be semmilyen dokumentumot, amivel igazolni tudnák az „oktatás” megvalósulását szeptember óta – számol be róla a Magyar Nemzet néven megjelenő lap. 

A lapnak a hivatal állásfoglalást is küldött, ebben megállapították, hogy a 2011-es törvény alapján a felsőoktatási intézmény első számú felelős vezetője, illetve képviselője a rektor, továbbá meghatározott feladatok esetében az intézmény vezetőjeként/képviselőjeként még a kancellár járhat el. Ennek értelmében kijelenthető, hogy jogi értelemben a hallgatók egyébként sem képviselhették volna az egyetemet.

Az SZFE hallgatói önkormányzatának (HÖK) vezetője, Milovits Hanna korábban a Népszavának elmondta, elküldtek az Oktatási Hivatal részére egy hatszáz oldalas dokumentációt, amelyben minden szükséges irat, bizonyíték szerepel arra vonatkozóan, hogy zajlott az oktatás szeptember óta.

Ezzel szemben Szarka Gábor kancellár és Novák Emil általános rektorhelyettes egy hete levélben tudatta a hallgatókkal, hogy a 2020/2021-es tanév 2021. február 1-jétől folytatható, addig oktatási tevékenység az egyetemen semmilyen formában nem végezhető. A jelenlegi félévben felvett tárgyakhoz tartozó kreditek teljesítéséről meggyőződni nem lehet, így azok elismerésére nincsen mód – fogalmazott a vezetőség. 

Facebook-posztban reagált a fentiekre szombaton az SZFE hallgatói önkormányzata. Mint írják: „november 2-án fordultunk az Oktatási Hivatalhoz, hogy az általunk el nem ismert új vezetőség által az oktatás felfüggesztése kapcsán hivatkozott végzésbe betekintést kérjünk, valamint benyújthassuk az oktatási tevékenységünk igazolásához szükséges több száz oldalas dokumentációt, melyet az újonnan kinevezett kancellár az aláírása megtagadásával visszatart.”

– Az Oktatási Hivatal november 12-én visszautasította mind a betekintési-, mind a benyújtási kérelmet, a hallgatók és oktatók közössége ezért közigazgatási pert indít – szögezi le az SZFE HÖK. Az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvényre hivatkoznak, mely kimondja, hogy hatósági eljárásban ügyfélnek az a személy számít, akinek jogát vagy jogos érdekét az ügy közvetlenül érinti, akire nézve a hatósági nyilvántartás adatot tartalmaz, vagy akit hatósági ellenőrzés alá vontak – az SZFE polgárai ennek megfelelően jogorvoslattal élnek.

„Ezen felül ellenérdekű ügyfelek képviseletét nem láthatja el egyazon jogi személy, így az oktatási tevékenységet folytatni kívánó egyetemi közösséget nem képviselheti az ügyben az oktatási tevékenység megakadályozását célzó illegitim vezetőség” – teszik hozzá.

Emellett közérdekű bejelentést is tettek a hivatalnál, mivel „az egyetem közhasznú feladata az oktatás, azt ellátnia társadalmi érdek – az oktatás felfüggesztésének kezdeményezése ellentmond az intézmény működésének elsődleges céljával” – zárul a bejegyzés.

https://www.facebook.com/szfehok/posts/3478422532241102