Szijjártó: Aki az akkugyárak ellen küzd, a környezetvédelem ellen küzd

Szijjártó: Aki az akkugyárak ellen küzd, a környezetvédelem ellen küzd

A Semcorp akkumulátorgyár már épül (Fotó: Olvasónk)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Aki az elektromos akkumulátor-gyártás ellen küzd, az küzd a környezetvédelem és a magyar nemzetgazdasági érdekek ellen – erről beszélt Szijjártó Péter egy interjúban, amelynek néhány perces részletét megosztotta a Facebook oldalán is.

A külügyminiszter azt fejtette ki, hogy az ilyen beruházásokért hatalmas nemzetközi verseny zajlik, mert ez lesz a jövő meghatározó iparága, ahová ezek a létesítmények települnek, ott lesz munkahely és gazdasági növekedés. A pártpolitikai tiltakozások kapcsán azt mondta, megszoktuk, hogy a magyar baloldal tönkreteszi a gazdaságot, amikor hivatalban van és most is azért küzdenek, hogy ezek a munkahelyek ne itthon, hanem például Németországban jöjjenek létre. Mindenesetre azt világosnak nevezte, hogy a helyieket meg kell érteni és felidézte, hogy Győrben is eleinte tiltakoztak az Audi-gyár ellen, ma pedig már mindenki büszke rá.

Szijjártó Péter szerint akkugyártást úgy próbálják beállítani, mint valami titokzatos történetet, ami majd micsoda károkat okoz. Ugyanakkor Magyarországon hatalmas elektromos akkumulátor-gyárak működnek most is, és „nem okoznak olyan drámai hatásokat és környezetvédelmi problémákat, mint amiket állítanak”. Itt ugyanakkor nem tért ki rá, hogy például a gödi hasonló gyár kapcsán is vannak botrányok, az Átlátszó például nemrég arról írt, hogy betemették a kutat, ami megmutatná, mérgezi-e a talajvizet a létesítmény.

A külügyminiszter egyúttal érvként hozta fel azt is, hogy Németországban ugyanaz a vállalat, amely Debrecenben építené fel a gyárát, most adott át egy hasonló létesítményt, a türingiai kormány zöldpárti környezetvédelmi minisztere pedig személyesen vett részt a környezetvédelmi engedély átadásán. Ugyanakkor azt már nem tette hozzá, hogy a debreceni gyár hétszer annyit termelne, mint a németországi, és a szabályokat is másképp tartják be ott – legalábbis erről beszélt az RTL Híradójának egy szakértő, aki szerint a nagyobb üzem nagyobb környezeti kockázatot is jelent.

Mint megírtuk, 2023 egyik legforróbb témája lett az akkumulátorgyártás Magyarországon. Az elmúlt hetekben botrányban fulladtak a debreceni közmeghallgatások, ahol a helyiek elmondhatták a véleményüket a városba tervezett, gigantikus kínai akkumulátorgyárról. Legutóbb éppen szombaton tartottak tüntetést a városban.