Viharos tüntetést tartottak Debrecenben az akkugyár ellen

Viharos tüntetést tartottak Debrecenben az akkugyár ellen

Tüntetés az akkugyár ellen Debrecen (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy héttel a múlt szombati tüntetés után, újra demonstrációt hirdettek a civilek Debrecen főterére a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) akkumulátorgyára ellen.

Az esemény előtt félórával még csupán a szervezők és a rendezői mellényt viselők hallgatták a Honfoglalás című film zenéjét a Kossuth-szobor előtt. A beszédek idejére azonban – becslésünk alapján – legfeljebb ötszázan gyűltek össze, kevesebben mint egy héttel korábban. A demonstráción a hangulat békés volt, a szél azonban erős, olykor viharos. A tüntetésen számos nemzeti zászlót tépett az erős szél, a táblák között feltűntek az akkugyár ellen tiltakozó táblák, és az Élni akarunk! illetve a Víz nélkül nincs élet! feliratok is. 

Erdei Juliánna felszólaló hangsúlyozta: azért állt ki beszédet tartani, mert tenni akar magáért, a családjáért, a közösségéért. Azt mondta, az egészséges termőföldet meg kell védeni az ilyen beruházásoktól. Véleménye szerint az embereknek maguknak kell cselekedniük, mert a hatóság kihagyta vizsgálatából az akkugyár emberekre gyakorolt hatását, pedig minden ember élete nagy kincs. – Ki akarják húzni a talajt a lábunk alól – jelentette ki. Beszédében azt kérte, hogy fogják meg a résztvevők egymás kezét, szavai szerint ugyanis össze kell fogni a gyár ellen, hogy minőségi életet tudjanak élni.

Egy másik civil felszólaló, Göcs Zsigmond azt emelte ki, örül, hogy sokan gyűltek össze. Ám szerinte a fiataloknak is itt kellene lenni. Kiemelte továbbá, hogy az akkugyártás elleni tiltakozás nem csupán a debreceniek ügye, hanem az országé, mivel a környezet, amit az ilyen gyárak elszennyeznek, az minden magyar emberé.

A három órás időtartamú esemény eleje benyomásaink szerint inkább szólt az emberek bátorításáról. Többektől hallottuk azt a vélekedést, hogy szeles idő sokakat távol tarthatott a megmozdulástól.

Mint arról több cikkünkben is beszámoltunk, Debrecenben ellenérzéseket váltott ki a lakosság egy részében a kínai CATL akkugyár-beruházása.