Szijjártó Péter segítséget ajánlott Romániának a konstancai kórháztűz miatt

Szijjártó Péter segítséget ajánlott Romániának a konstancai kórháztűz miatt

Embereket mentenek a kigyulladt konstancai kórházból 2021. október 1-jén (Fotó: IGSU Románia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Amennyiben szükség van betegek ellátására, a magyar egészségügyi ellátórendszer kapacitásai megvannak, így számíthatnak ránk” – olvasható Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-posztjában azután, hogy pénteken Konstancában kórháztűz volt egy járványkórházban, amelyben 7 beteg elhunyt. 

Mint a román belügyminiszter öt páciens a helyszínen vesztette életét, kettő pedig a kimenekítését és elszállítását követően. Az első jelentések szerint a kórház intenzív osztálya gyulladt ki, ahol lélegeztetőgépek működnek. A tragédiáról készült amatőr videófelvételeken az látszik, hogy a kétemeletes épület jelentős részét sűrű füst lepte el, a földszinti kórtermekből a betegek az ablakokon kimászva menekültek. 

A kórháztűz különösen rossz időpontban következett be, akkor, amikor Romániában amúgy is egyre többen szorulnak kórházi ápolásra a koronavírus miatt. Szijjártó jelezte: levelet küldött Bogdan Aurescu román külügyminiszternek, amelyben a részvétnyilvánítás mellett felajánlotta Magyarország segítségét.

Romániában új csúcsokat döntöget a járvány: szombaton 12 740 koronavírusos beteget kezeltek kórházban, közülük 1412 súlyos esetet az intenzív terápiás részlegeken. Országszerte már csak 11 szabad ágy állt rendelkezésre az intenzív osztályokon a koronavírusos betegek ápolására, ezek közül egyik sincs Bukarestben.