Szivárványszínű esernyők alatt fotózták Etyek polgármesterét

Szivárványszínű esernyők alatt fotózták Etyek polgármesterét

Zólyomi Tamás, Etyek fideszes polgármestere a szentendrei Bercsényi utcában

Fotó: Zólyomi Tamás / Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Országos sajtóvisszhangot váltott ki, hogy Etyek fideszes polgármestere, Zólyom Tamás eltüntetné a helyi iskola szivárványszínű falfestményét. Zólyom egy 444.hu által kiszúrt Facebook-bejegyzésben írt arról, hogy „Az egyik nagy feladatunk a jövőben a „szivárványosra” mázolt belső rendezése!” – a szöveghez pedig egy sokszínű mandaláról készített fotót mellékelt.

A bejegyzésre rengeteg felháborodott reakció érkezett, és Zólyomi maga is tett azért, hogy az ügy ne merüljön feledésbe: kommentválaszaiban flitteres testrészhez hasonlítható lámákat, szivárványpropagandát, pride-okat emlegetett, melyeket az ördög munkájának nevezett. De volt egy-két keresetlen szava a szerinte pöfékelő, csikkeket szétdobáló tanárokhoz is.

A történet kibogozását ráadásul megnehezítette, hogy Zólyomi előbb a mandaláról mellékelt képet, később viszont már egy konkrét szivárványos tantermi falfestményt mutatott be.  Ráadásul a sajtóban az is elterjedt, hogy a polgármester által kifogásolt szivárványt már eltüntették, amit viszont az etyeki iskola igazgatója cáfolt nyilvánosan.

A kesze-kusza, politikailag is terhelt történet újabb fordulata egy fotó lehet, amit Zólyomi Tamás maga osztott meg közösségi oldalán, még 2019 nyarán. A képet egy névtelenséget kérő olvasónk osztotta meg velünk:

A polgármester a fotón a szentendrei Bercsényi utcában áll, szivárványszínű esernyők sokasága alatt – gyermekkorú fiával, akit a jelek szerint itt még nem féltett a „melegpropaganda” szimbólumától.

Tegyük hozzá, a szentendrei installáció egy globális művészeti kampány, az Umbrella Sky Project része: a kezdeményezés a portugál Aguedóból indult, a Sextaferia nevű művészeti csoport 2011-ben itt állította ki először a lebegő esernyők kompozícióját, amik aztán meghódították a világot. Az esernyők nem csak az erős napfénytől védenek, de vidámabbá, bohókásabbá teszik a beterített utcákat is.