Szőcs Géza saját soraival emlékezett rá Orbán Viktor és Karácsony Gergely is

Szőcs Géza saját soraival emlékezett rá Orbán Viktor és Karácsony Gergely is

Szőcs Géza portréja a Szép versek antológiában (Fotó: Csigó László) (Kép forrása: Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Koronavírus-fertőzésben elhunyt Szőcs Géza költő, egykori kulturális államtitkár 67 évesen csütörtökön este. A költő haláláról sorra emlékeznek meg a magyar közélet szereplői, így tett Orbán Viktor miniszterelnök és Karácsony Gergely főpolgármester is.

– Isten Veled, Géza! – írta a kormányfő közösségi oldalán Szőcsről – aki egyébként Orbán miniszterelnöki megbízottja is volt. „Minden élet kő egy épületben. Minden élet hang egy tenger által mormolt dalban, sorsokból szőtt óriási szőnyeg, Isten-szőtte óriási dallam” – írta mellé idézetként a Szőcs által egykor írt sorokat.

https://www.facebook.com/orbanviktor/posts/10158726334436093

– Különös ember, hatalmas költő volt Szőcs Géza. A kortárs erdélyi magyar irodalom egyik legnagyobb alakjától kell fájó búcsút vennünk. Nyugodjon békében! – ezt már Karácsony Gergely írta, aki ezután szintén Szőcs egyik költeményével emlékezett:

https://www.facebook.com/karacsonygergely/posts/3756880691011416?__cft__[0]=AZWc6CRWwivkmJYjbSFsXxOyTkxHE11u9zyWLo06ZZm1bZOtpaFujyfDlKhZLD_YjdNBfgybRagH8RXRykS_xzJTvKNfiCV-EPPi7VtszgyRkUy_EIE44vegWej_Om9-JkCGOD0QW_U38N4VEhmF84sadqfkB3TlTDklE8cLWzUElBIX2PhzKtLPmsFzJyW-4PY&__tn__=%2CO%2CP-R

„SZÍVED MEGNYUGSZIK MAJD,
majd megnyugszik (éj a hold időszaka,
szíved szobáit megtölti fénye
s megtelik tested ékes edénye
oly könnyűvé, – és úgy érzed megszakad

meleg szíved, a hold puha, olvadó
fényével telt szíved); és megnyugszik
a félés benned: hamvába nyugszik
a pirosnak tüze is az alvadó

vércseppen; s úgy örülök, hogy fellelem
szemedben az immár alvó félelem
füstje helyén a rám figyelmező

csillogást – – öröklét lehelete kint
öröklét simítását érzed-e mint
futó kék szeleket mentamező”