Szputnyik vakcinával fognak oltani a kórházakban

Szputnyik vakcinával fognak oltani a kórházakban

Megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját egy dolgozó az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház szakrendelõjében 2021. január 9-én (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Folytatjuk a regisztrált legidősebbek oltását, ehhez már három féle vakcinát tudunk használni – jelentette be György István, az oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. Mint mondta, a háziorvosoknak a kedden érkező Pfizerből tudnak oltóanyagot biztosítani. A hét második felében Modernát is várunk, abból is fognak kapni, a hétvégi szállítás függvényében ezeket a jövő hét elején tudjuk majd felhasználni. Ezeket a háziorvosok kapják meg, de nem mindannyian, nagyjából 1-2 ampulla vakcinára lehet számítani háziorvosonként, de továbbra is kevés az oltóanyag – mondta.

A kórházi oltópontokon is folytatódik a regisztrált legidősebbek oltása, ott az engedélyezett, orosz Szputnyik V-t fogjuk használni, mert annak tárolási-hűtési feltételei a kórházakban jobban biztosítottak. Ebből a múlt héten 3000 embernek való bevizsgált vakcina állt rendelkezésre, és további 20 ezer adag bevizsgálása folyamatban van. Most a krónikus betegségben nem szenvedő, legidősebb regisztráltakat fogják oltani a kórházi oltópontokon – mondta.

A szombati AstraZeneac-szállítmánynak köszönhetően a 60 év alatti krónikus betegeket is elkezdhetik oltani – tette hozzá György István.

Azt a választást, hasonlóan az EU-tagállamokhoz, nem tudjuk biztosítani, hogy a személy rámutasson, hogy melyik vakcinát kéri. A választás viszont kétszeresen is adott, egyrészt abban, hogy beoltatja-e magát valaki, másodszor pedig az éppen rendelkezésre álló vakcinával beoltatja-e magát – mondta. Az összes engedélyezett vakcina biztonságos és alkalmas – mondta.

Több mint 5000 az oltópontok száma, a tömeges oltási szakaszban több mint 7000, ezek a kórházakban, szakrendelőkben és háziorvosi rendelőkben vannak, ezért nincs szükség például arra, hogy stadionokban oltsunk. Szükség esetén vannak tartalék helyszínek, akár a szavazóköri helyek – mondta.

Február 10-étől, szerdától új beutazási rendelet lép hatályba Ausztriában – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. Kiss Róbert alezredes közölte: az új szabályok értelmében a beutazást megelőzően online regisztrációt kell kitölteni, és a belépést követően mindenki köteles hatósági házi karanténba vonulni tíz napra. Hozzátette: a beutazást követő ötödik naptól van lehetőség ingyenes PCR- vagy antigénteszt elvégeztetésére.

Az alezredes tájékoztatása szerint a rendelet hatálya nem terjed ki az ingázókra, a szükségszerű mezőgazdasági vagy erdőgazdasági munkát végzőkre, a személyforgalmi tranzit- és a nemzetközi tranzit-teherforgalomra, valamint a sürgősségi orvosi ellátásban részesülőkre.

A Szputynikról és az AstraZenecáról

Müller Cecília a friss adatok mellett arról is beszélt, hogy a Szputnyik V és az AstraZeneca is biztonságosak és hatásosak a vizsgálataik alapján.

A szombaton érkezett oxfordi AstraZeneca-vakcináról elmondta: kezelhetősége a Pfizer-vakcinánál egyszerűbb, az oltóanyagoknál megszokott hőmérsékleten, 2 és 8 fok között tárolható. Az első és a második oltás között 4-12 hetes időintervallumot engedélyez a gyártó. Az oltási munkacsoport döntése szerint Magyarországon 4 hét telhet el a két oltás között, hogy minél előbb kialakuljon a teljes védettség. Hozzátette: az AstraZeneca-oltással a 18 és 60 év között krónikus betegeket fogják oltani, mert a klinikai vizsgálat hármas fázisában a vakcina idősebbeknél történő alkalmazásáról egyelőre nincs elég információ.

Elmondta, alapesetben az AstraZeneca védőoltással is „korban visszafelé haladva” kezdik meg az oltást, de nem kizárólag az életkor számít majd az oltási sorrendben, hiszen sok fiatal él súlyos, krónikus betegséggel. A háziorvosok most is meg fogják kapni a beoltandók listáját, és mindkét szempontot – életkor, betegségek – mérlegelve döntenek az oltandók sorrendjéről – mondta.

Az orosz Szputnyik V vakcináról Müller Cecília elmondta, annak minden gyártási tételét bevizsgálták, és minden vizsgált paraméternek megfelelt az oltóanyag. Mint mondta, a gyártó szerint „bizonyos krónikus betegségeknél kellő óvatossággal” kell eljárni. Ezért bizonyos krónikus betegségekkel rendelkezőket nem oltanak, de arról nem volt szó, konkrétan milyen betegségeknél nem kaphat valaki orosz vakcinát. Oroszországban nem vezettek be korlátot, de szerinte kellő óvatossággal akarnak eljárni, hogy megőrizzék a lakosság bizalmát.

Kiemelte, nincs száz százalékos védelem, a vakcinák hatásfoka jó, és az a fontos, hogy biztonságos vakcinákkal rendelkezzen Magyarország. Hozzátette: minden esetben az oltóorvos dönt arról, hogy az adott személynek melyik a legmegfelelőbb vakcina.

Müller Cecília Hadházy Ákos nevét nem említve beszélt a neki véletlenül elküldött levélről is. Azt mondta, minden kérdésre válaszolni fognak, „még a furcsákra is”, de szerinte most életeket kell menteniük, és ez fontosabb, mint kérdésekre válaszolni.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mikor kezdődhet a tömeges oltás, úgy válaszolt, hogy március elejében „bizakodnak”.