Sztrájktárgyalás az Emmiben

Sztrájktárgyalás az Emmiben

Fotó: Unsplash/Jair Lázaro

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nemcsak a bérről, hanem az egész egészségügy finanszírozásáról tárgyalni fog a kormányzat és a Magyar Orvosi Kamara (MOK) – mondta szerda délutáni sajtótájékoztatóján a MOK elnöke azt követően, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) sztrájktárgyaláson vettek részt a szervezet és a tárca képviselői. Kincses Gyula kifejtette: a tárgyaláson szóba került a MOK kedden közzétett bérkövetelése és döntöttek arról, hogy az egész egészségügyet átfogó szakmai egyeztetések indulnak. A tárgyalások Kincses szavai szerint február elején folytatódnak. Egyéb részleteket azonban nem árult el, mivel – mutatott rá – konszenzus született arról, hogy a minisztériummal közös közleményt fognak kiadni a tárgyalások eredményéről.

Álmos Péter, a MOK alelnöke elmondta: a kedden publikált bértábla elkészítésekor az osztrák béreket vették alapul. Az orvosok elvándorlása másfél évtizede jelentős mértékű, amiben az alacsony bérek főszerepet játszanak. Példaként említette, hogy Romániában két éve, Szlovákiában pedig nyolc éve megtörtént a korrekció. Mint fogalmazott, a bérszámításkor a stájerországi bérek hetven százalékát vették alapul, mivel az adatok azt mutatják, hogy ötven százalékos bérkülönbség esetén már van jelentősebb elvándorlás. – A magyar társadalom akkor tud egészséges lenni, ha az orvosok is azok. A magyar orvos azonban nem egészséges, rengeteg túlórát vállal, magas a kiégés jelensége. Azt reméljük, a bértábla elegendő jövedelmet biztosítana ahhoz, hogy az orvosok ne vándoroljanak el sőt, hazajöjjenek és a külföldön megszerzett tapasztalatokkal gyarapodjon a hazai egészségügy – fogalmazott Álmos Péter.

Kincses Gyula hozzátette: az ágazatban dolgozó nem egészségügyi személyzetnek is béremelést kell biztosítani, mivel nélkülük nem fenntartható az ellátás. Az emelt béreket attól függetlenül kell megkapni a dolgozóknak, hogy milyen foglalkoztatási formáról van szó. Ezeket kell összehangolni – fogalmazott, megjegyezve: a bérajánlat nem a sztrájktárgyalás alapja, ennek alapjait a szakszervezettel közösen kell megalkotniuk.

Lénárd Rita alelnök azt mondta, céljuk, hogy jövő évtől legyen egyösszegű béremelés. A hálapénz ellen küzdenek, a béremeléssel egy időben a hálapénz kriminalizálása szükséges. A kamara a maga részéről annyit tud tenni, hogy az etikai kódexet szigorítja. A büntethetőség az állam dolga – emelte ki az alelnök.

A sajtótájékoztatón szóba került az önkéntes többletmunka felmondása is. Álmos Péter szavai szerint az orvosi önkéntes többlet munka a kötelezően vállalandó évi négyszáz órás túlóra feletti munkát jelenti, amelyet a legtöbb orvos kénytelen vállalni. Ezek koordinált felmondását helyezték kilátásba, az egyeztetések már folynak a kórházigazgatókkal és a kollégákkal. – A lehető legérzékenyebb időpontban lesznek a felmondások, ha ez szükséges – tette hozzá a MOK alelnöke.