Tanítanék Mozgalom: Már nem kérünk, hanem követelünk a kormánytól

Tanítanék Mozgalom: Már nem kérünk, hanem követelünk a kormánytól

Nagy Ervin és Dés László a Tanítanék Mozgalom évértékelő gáláján 2023. január 31-én. (Képernyőfelvétel: Tanítanék Mozgalom Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Január 31-re, az első figyelmeztető sztrájk évfordulójára, a Tanítanék Mozgalom ünnepélyes, évértékelő gálát szervezett, ahol többek között Dés László, Pintér Béla, Nagy Ervin, Erdős Virág, Kemény Zsófi, Mácsai Pál, Máté Gábor, Pintér Béla, Nyáry Krisztián, Ungváry Krisztián és még sokan mások vettek részt. Videóüzenetet küldött Bojár Gábor vállalkozó és Alföldi Róbert színész, rendező is. 

A mozgalom szerint az oktatás jövőjéért folyó küzdelem tavaly új szintre lépett, és kedd este „a gála keretében szeretné kifejezni köszönetét azok felé a pedagógusok felé, akik tavaly is küzdöttek egy modern és igazságos oktatási rendszerért, illetve azon támogatói felé, akik adománnyal, szakértői tanácsokkal vagy egyéb módokon segítették a küzdelmet.” 

Mint a gálán leszögezték: az oktatás ügyében a kormánynak végre érdemben tárgyalnia kell a szakszervezetekkel, elég volt az online közvéleménykutatásból. – Jól működő gazdaság és erős nemzet jó oktatás nélkül nem lehetséges – fogalmaztak.

A múlt héten több iskolában is sztrájkoltak a pedagógusok, erről itt írtunk. Budapesten, a nagy- és kisvárosokban az elmúlt időszakban és kedden is egyre több helyen vállaltak szolidaritást a közoktatás szereplőivel, egyben a szakképzési oktatókkal, akik szintén ezen a napon hirdettek sztrájkot.

Kedd reggel 8 és 10 között figyelmeztető sztrájkot tartottak a szakképzésben dolgozók. Tíz órától a közszféra dolgozói tájékoztattak követeléseikről. A közszolgálati dolgozókat tömörítő MKKSZ is a pedagógussztrájk mellett mozgósított – írta a Mérce. Miskolcon napközben autós blokádot tartott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Akciószövetség, a Tanítanék Mozgalom, a Civil Bázis, valamint az ADOM Diákmozgalom. A megmozduláshoz csatlakozott a KKDSZ Kulturális Szakszervezet, a Vasas szakszervezet és civilek is. 

Délután 3 és 4 között a Hősök terén demonstráltak pedagógusok, melynek keretében a hiányzó tanárok számának megfelelő – 16 140 – hiányjelet rajzoltak a résztvevők a kövezetre.

Ugyancsak délután A holnap ma kezdődik! címmel a Tanítanék Mozgalom és a Civil Közoktatási Platform online oktatási kerekasztal-beszélgetést tartott, amelyen a közoktatás, az együttműködés, a jog, a szerveződés, az elfogadás és a befogadás témaköreit boncolgatták.

Emlékezetes, hogy a figyelmeztető sztrájkot több hónapig tartó, eredménytelen sztrájktárgyalás-sorozat előzte meg, melynek során a pedagógus szakszervezetek – a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete valamint a Pedagógusok Szakszervezete – hiába képviselte kollégáik érdekeit, a kormány részéről süket fülekre találtak.

Az évértékelő gála élő közvetítése a Tanítanék Mozgalom Facebook-oldalán volt elérhető.