Technikai problémák merültek fel a HungaroMetnél

Technikai problémák merültek fel a HungaroMetnél

A tűzijáték előkészületei az Erzsébet hídon (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Technikai problémák miatt jelenleg nem frissülnek a produktumaink! Dolgoznak a hiba elhárításán – ezt posztolta Facebookon a HungaroMet, a bejegyzést a Hvg.hu vette észre.

Előző posztjukban, amelyet reggel fél hétkor tettek közzé, azt írták, a nap első felében is lehet kevés helyen csapadék, de főleg majd délután válik erőteljesebbé a gomolyfelhő-képződés az ország északnyugati felén. Elsősorban a Nyugat-, Észak-Dunántúlon, Pest megyében és környékén, valamint az Északi-középhegység nyugati részein valószínű a délutáni, esti órákban akár ismétlődő jelleggel is zápor, zivatar. Utóbbiak elsődleges kísérőjelensége a felhőszakadás lehet, de jégeső és viharos széllökések is lehetnek. Veszprém megyére másodfokú, további kilenc megyére – köztük Pestre illetve Budapestre – egyébként elsőfokú riasztást adtak ki felhőszakadás miatt.

Az, hogy milyen idő lesz ma, az esti budapesti tűzijáték miatt érdekes, hiszen például két éve az Országos Meteorológiai Szolgálat viharjelzése miatt egy héttel eltolták azt. Vihar mégsem volt, emiatt Palkovics László akkor még miniszterként kirúgta a meteorológiai szolgálat vezérkarát. 

Kovács Zoltán közben arról ír az operatív törzs ülését követően Facebook-oldalán, hogy „az időjárás függvényében a rendezvényekkel kapcsolatos döntéseket kora délután hozzák meg”. A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a bejegyzésében hozzátette, már reggel hét órakor megkezdte működését az augusztus 20-ai nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs, amelynek munkájában közreműködik többek közt a rendőrség, a honvédség, a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat, a meteorológiai szolgáltató, a Budapesti Közlekedési Központ, a Budapest Közút és a fővárosi kormányhivatal.

Kovács Zoltán tudatta azt is: kedden, a nemzeti ünnepen, a hagyományoknak megfelelően zászlófelvonással és tisztavatással kezdődnek a programok a Kossuth Lajos téren, majd ezt a Duna feletti légi parádé követi. Az érdeklődők 10 és 18 óra között ingyenesen tekinthetik meg a Szent Koronát a Parlamentben. Délután a Szent István-bazilikánál ünnepi szentmisét és Szent Jobb-körmenetet tartanak, este pedig – amennyiben az időjárás engedi – látványos fény- és tűzijátékkal várják majd az érdeklődőket. „Kérjük, mindenképpen figyeljék az időjárással kapcsolatos híreket, mielőtt útnak indulnak. Ünnepeljük biztonságosan Magyarország születésnapját!” – írta az augusztus 20-ai ünnep lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője.

Frissítés:

A HungaroMet Facebook-oldaláról eltűnt a technikai problémáról szóló bejegyzés, viszont néhány perce megjelent egy friss előrejelzés: „Képződnek a gomolyfelhők (az összeáramlások mentén gomolysorok is megfigyelhetőek a műholdképen), és egyre jobban növekszik a záporok, zivatarok számossága is”. A HungaroMet Budapestre elsőfokú riasztást adott ki.