Tizenkilenc fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon

Tizenkilenc fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoportjának munkatársa nukleinsav kivonást végez egy biztonsági fülkében a központ laboratóriumában Pécsen 2020. április 18-án. A laboratóriumba Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyéből érkeznek minták (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tizenkilenc újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4484 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – jelentette a járványhelyzetről tájékoztató kormányzati honlap. Csütörtöki összefoglaljuk szerint az elmúlt 24 órában nem történt újabb, a Covid-19 fertőzéshez köthető haláleset Magyarországon, így az elhunytak száma változatlanul 596 fő. Eddig 3346-an gyógyultak meg, míg az aktív fertőzöttek száma 542 fő. Ahogy egy nappal korábban, úgy a csütörtöki közlemény szerint továbbra is 76 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük hatan vannak lélegeztetőgépen.

– A járvány továbbra is jelen van és több országban erősen terjed, ezért a járványügyi készültség továbbra is érvényben van. Az a cél, hogy a vírust a határon kívül tartsuk és a további szigorításokat, korlátozásokat elkerüljük. Ezért léptek életbe a beutazási korlátozások, amelyek célja, hogy megakadályozzuk a fertőzés külföldről történő behurcolását és a járvány magyarországi fellángolását. A sárga és piros besorolású országokból hazatérőknek, valamint mindazoknak, akiknél a járványügyi kontaktkutatás során elrendelik, hatósági házi karanténban kell maradniuk. A beutazási korlátozások bevezetése óta a hatósági házi karanténban lévők száma emelkedett, jelenleg 7819 embernél van érvényben. Az Operatív Törzs a hatósági házi karantén betartásának fokozott ellenőrzésére kérte fel a rendőrséget – olvasható a beszámolóban.

Hozzátették: a kormány, az operatív törzs és a járványügyi hatóság folyamatosan értékeli a járványügyi helyzetet, és ha szükséges, további intézkedéseket hoz. Az általános szabályok változatlanok: továbbra is viselni kell a maszkot az üzletekben, a tömegközlekedésben és továbbra sem tartható 500 fő feletti zenés, táncos rendezvény.