Ötször drágább ajánlatot kapott a főváros lámpacserékre, mint amennyi pénze van

Ötször drágább ajánlatot kapott a főváros lámpacserékre, mint amennyi pénze van

Budapest díszkivilágítása (Forrás: Karácsony Gergely/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tízmilliárdos ajánlatot kapott a főváros az új lámpafelújítási programjára, de számításuk szerint ennek az ötödéből is megússzák a bevásárlást.

Hatalmas lámpabizniszt bonyolít le idén és jövőre a főváros közvilágítási cége – legalábbis ez derül ki abból a dokumentumból, ami kedden került fel az uniós közbeszerzési értesítő honlapjára. A tender alapján a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. öt tételben összesen 18 600 új, LED-forrású, szabályozható fényáramú lámpát vásárol, melyekkel a közparkok, aluljárók és utcák mára igen csak amortizált lámpatesteit cserélnék le – köztük 7500 nagynyomású nátriumlámpát is, melyek élénksárga fényükkel évtizedekig meghatározták Budapest éjszakai látképét.

A közbeszerzési értesítőben szereplő adatok alapján a BDK 1,8 milliárd forint értékűre becsülte a keretszerződés értékét, ám a tenderen konzorciumban induló és befutó ajánlattevők összesen tízmilliárdos ajánlatot tettek. Ez több mint ötszörös ár lenne az előretervezetthez képest.

Pap Zoltán, a BDK ügyvezetője a Magyar Hangnak azt mondta: a közbeszerzésben szereplő összeg csak technikai szám, a közvilágítási cég továbbra is csak 1,8 milliárdot költene a lámpákra. Többet nem is tudnának, hiszen „a város szegény, mint a templom egere”. A keretszerződés szabályai szerint a maximális árszabást is be kellett kérniük a tenderben résztvevő ajánlattevőktől, így jött össze a tízmilliárdos tétel – ugyanakkor álláspontja szerint, végül az általuk is rászánható összegből kijön a program. Pap Zoltán hangsúlyozta azt is, hogy cégüknek nincs lehívási kötelezettsége, vagyis a keretmegállapodás megkötése nem jelent kötelezettségvállalást; ha a végső ár mégis magasabb lenne a megfizethetőhöz képest, elállhatnak a szerződéstől.

Az eljárás során nyolc részletben szereznék be a világítótesteket, ami kevésbé terheli meg a főváros költségvetését. – Budapesten mintegy 180 ezer közvilágítási lámpatest van, ebből a mostani beszerzéssel együtt 40 ezret cserélünk le energiatakarékos LED-forrásra – tájékoztatott. Az új égők hasonló vagy nagyobb fényerő mellett jóval gazdaságosabbak, mint a régi nátriumos típusok. Használatuknál 40 százalékkal több energiát lehet megspórolni, ami a jelenlegi óriási energiaárak mellett akár milliárdos nagyságrendű megtakarítást is jelenthet Budapestnek.

A spórolásra pedig égető szükség van: áprilisban a főváros túlélőprogramot hirdetett, és 16 milliárdos banki hitel felvételét jelentette be. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Népszava cikke szerint a közelmúltban arról beszélt, hogy a hitel és takarékossági intézkedések ellenére augusztusra már 40 milliárdos mínuszba süllyedhet az önkormányzat költségvetése.

Karácsony Gergely főpolgármester a Budapest Lakógyűlésen kapott lakossági válaszokra hivatkozva már azt is bejelentette, hogy a főváros nem fizeti be teljesen a rá idén kivetett 58 milliárdos szolidaritási adót – ebből csak 25 milliárdot utaltak el az államkincstárnak.