Több száz millió forintos csalással vádolják a munkásszállással trükköző polgármestert

Több száz millió forintos csalással vádolják a munkásszállással trükköző polgármestert

Munkásszálló épül Újszentiván határában (Fotó: Tompos Ádám/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Egy munkásszálló építésével kapcsolatos, több száz millió forintos csalás miatt indult eljárás egy polgármester, egy önkormányzati dolgozó és egy vállalkozó ellen – tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője szerdán az MTI-t. Ugyan nem írják, konkrétan mely település vezetője érintett, de az RTL éppen kedden este számolt be arról: információi szerint az újszentiváni polgármesteri hivatalban razziát tartott a NAV, őrizetbe vették a polgármestert, Putnik Lázárt és egy pályázatírót is. A Magyar Hang pedig már január 20-án beszámolt arról, hogy az újszentiváni polgármesteri hivatal épületétben NAV-razzia lehet, a hivatalt hermetikusan lezárták. 

A főügyészségi szóvivő, Szanka Ferenc most azt közölte: a három férfit nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, valamint hűtlen kezelés bűntettével gyanúsítják. A megalapozott gyanú szerint a Szeged környéki település polgármestere 2017 júliusában nyújtott be támogatási kérelmet egy munkásszálló építésére a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatalhoz, és ez alapján a község 222 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Nemzeti Foglalkoztatási Alaptól. A pályázat szerint a szálló teljes költsége 371 millió forint volt, amelyből 149 millió forintot saját forrás fedezett.

A polgármester a támogatási kérelemben a beruházás teljes költségét – a kormányhivatali alkalmazottakat megtévesztve – túlárazta. A közbeszerzésbe egy, az ismeretségi körébe tartozó budapesti építőipari céget vontak be, hogy fiktív számlákkal biztosítsák a támogatás lehívását. A valóságban a kivitelezést a polgármester által kijelölt cégek végezték, az általa irányított önkormányzati alkalmazott közvetítésével. A munkásszálló kulcsrakészen 258 millió forintból készült el, a fennmaradó 113 millió forintból a budapesti cég vezetőjével a polgármester mintegy 70 millió forintot a saját vállalkozásának utaltatott, majd abból társasházat épített, ingatlant vásárolt. Tízmillió forint egy szociális szövetkezethez került, a többi összeg sorsa egyelőre ismeretlen. Az ügyészség a szökés, elrejtőzés, a bűnismétlés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye miatt a gyanúsítottak letartóztatását indítványozta.

A munkásszálló ügyével kapcsolatban itt olvasható a Magyar Hang riportja.