Tordai Bence: Alkotmánybíróság előtt a Radetzky-laktanya ügye

Tordai Bence: Alkotmánybíróság előtt a Radetzky-laktanya ügye

Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője (Fotó: Tordai Bence / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megkapta az Alkotmánybíróság (AB) értesítését Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője arról, hogy nyilvántartásba vették a 180 éves Radetzky-laktanya műemléki státuszának jogtalan és alaptörvény-ellenes megvonása miatt beadott indítványukat – jelentette be a politikus közösségi oldalán pénteken.

https://www.facebook.com/TordaiBencePM/photos/a.10151988617993156/10159101431683156/

– Tudom, hogy az AB bíráit mind a Fidesz nevezte ki, de ez az ügy annyira egyértelmű: a védettségben visszalépni csak nagyon alapos indokkal lehet, itt pedig _semmilyen_ indoklás nem volt. Tudom azt is, hogy a pusztítást ez nem fogja meg nem történtté tenni, a lebontott épületrészek nem fognak maguktól visszaépülni, mint amikor visszafelé játszunk le egy videót, mégis: van jelentősége annak, hogyan dönt majd az Alkotmánybíróság – írta a politikus. Szerinte ugyanis „akárhogy is tombol az értékeink lerombolásától sem visszariadó narancsos mohóság”, „nem szabad szó nélkül és nem szabad következmények nélkül hagynunk a cinikus pusztításukat”.

A politikus szerint ha az AB kimondja az alaptörvénysértést, a rendeletet kiadó miniszter, Gulyás Gergely, de akár Orbán Viktor kormányfő is felelősségre vonhatóak lesznek jogilag.

Arról, hogy mi történik a Radetzky-laktanya körül, itt írt a Magyar Hang korábban részletesebben.