Török Gábor: A Fidesznek már most is van oka az aggodalomra

Török Gábor: A Fidesznek már most is van oka az aggodalomra

Török Gábor (fotó: Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Az biztos, hogy a járvány kommunikációja – például az, hogy a halálozások számához kell mérni a védekezés eredményességét – nem volt jól kigondolva – erről is beszélt Török Gábor politológus a Népszavának adott interjúban. Mint mondta, tíz év kormányzás után egyre nehezebb a valódi hétköznapokat érzékelni a Fideszben, erősödik az elefántcsonttorony-effektus. – A kormánypárt mindig akkor tudott jól kommunikálni, amikor magát az ügyet is jól kézben tudta tartani – legyen szó a rezsiről, Brüsszelről, a migránsokról. A vírus nem egy ilyen ellenfél, a korábbi technikák pedig láthatóan nem sikeresek – mondta hozzátéve, ráadásul egysíkúvá vált a Fidesz kommunikációja, ami még a saját táborában is okoz egyfajta unalmat.

Miután esik a fogyasztói bizalmi index, és Török Gábor szerint ez sokszor összefügg a kormányok újraválasztási esélyeivel, erről is volt szó az interjúban. – Ez nyilván most lefelé tendál, a kérdés, hogy ezért a kormányt hibáztatják az emberek, vagy külső okoknak, elsősorban a világjárványnak tudják be. Most tehát nem ennyire egyértelmű az összefüggés. Az egységesülő ellenzék miatt az már biztos, hogy a 2022-es választás teljesen más lesz, mint az előző három – mondta Török, aki szerint az „finom kifejezés”, hogy kezdhet aggódni a Fidesz, hiszen már most is van okuk az aggodalomra.

A Fideszt alapító Szájer József szexbotránya, illetve annak kapcsán, hogy Deutsch Tamás EP-képviselőjük kizárása is felmerült a néppárti frakcióban (igaz, végül csak jogfosztás történt), Török úgy nyilatkozott: „a Fidesz mintha nem tudná irányítani a politikai napirendet, sokszor csak elszenvedi az ügyeket. Ennek a legfőbb oka, hogy a járvánnyal megváltozott a tematikai tér, és hiába volt a Fidesznek terve korábban arra, milyen ügyeket építsen fel, ezeket leradírozta a vírus”. Ugyanakkor szerinte ez megváltozhat, ha a következő évben a járványkezelés győzelmet hoz a kormánynak, és lesz elég idejük, terük a korábbi terveket elővenni.

A Szájer-ügyről Török azt is mondta, a hatása „brutális” volt. – Akkorát ütött a nyilvánosságban, olyan mértékben jutott el a kormánypárti választókhoz is, hogy itt csak kármentésről lehetett szó. Ebből a szemszögből nézve nem vétett bődületes kommunikációs hibát a Fidesz, személyesen mégis azt tapasztalom, hogy a párt belvilágában is nagyon mély sebeket ütött az ügy – mondta.

Arra is kitért, hiába mondják tíz éve, hogy a kormányfő elszigetelődött az európai politikában, ez nem következett be. – Orbán Viktor szempontjából veszélyhelyzet állt elő az európai politikában, ezt pedig ideiglenesen sikerült elhárítania. Mindezt olyan eszközökkel tette, amelyek számára is veszélyesek. Pillanatnyilag nem került sem jobb, sem rosszabb helyzetbe – értékelte a jogállamisági mechanizmus ügyét.

És hogy milyen szerep juthat Gyurcsány Ferencnek az ellenzéki együttműködésben? „A volt kormányfő nyilván az ellenzéki együttműködés szürke eminenciása akar lenni és egyáltalán nem zavarja az sem, hogy a kormánykommunikáció úgy állítja be: ő mozgatja a szálakat az ellenzéki térfélen. Úgy alakulnak a dolgok, ahogyan szeretné (...) Talán lehetett volna másképp, de a helyzet most az, hogy Gyurcsány Ferenc rehabilitációja nélkül jelenleg nincs esélye a kormányváltásnak, ezt egyértelműen ki lehet jelenteni.”

Ezért szerinte a kérdés ma már az, hogy lesz-e Gyurcsány Ferencnek jelentős ellensúlya az ellenzéki térfélen. „Ebben azoknak a politikusoknak lehet szerepük, akik nem a gyurcsányi stratégia mentén gondolkodnak: a Momentum vezetőinek elsősorban, néhány jobbikos és szocialista vezetőnek, erős polgármestereknek, valamint Karácsony Gergelynek. De ha a főpolgármester be is lép ebbe az arénába, a legtöbb, amit elérhet majd, hogy Gyurcsány Ferenccel társbérletben irányíthatja az ellenzéket”.