Török Gábor: A Tiszának a 25 százalék feletti eredmény már siker

Török Gábor: A Tiszának a 25 százalék feletti eredmény már siker

Egy férfi átveszi a szavazólapokat az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választásokon a II. kerületi Áldás utcai általános iskolában lévő szavazókörben 2024. június 9-én. (MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rövid elemzést tett közzé Török Gábor politológus a Facebook-oldalán, amelyben értelmezni igyekezett a mai EP-voksolást, ahol a választás után nem jön létre kormány, ugyanakkor minden mandátumot szerzett párt „nyer” valamit és valamennyit.

A politológus szerint az EP-eredményeket még hetekig, hónapokig rágjuk majd, hiszen itt tényleg semmilyen objektív mércéje (leszámítva a mandátumszerzést) nincs a sikernek és a kudarcnak. A Fidesznek az lehet a siker Török szerint, ha legalább 48 százalékot ér el, míg ha jelentősen elmarad a korábbi választási eredményektől, az kudarcnak számíthat, még akkor is, ha a Fidesz megnyeri a választást, és a legnagyobb párt marad. –Ha a Fidesz mondjuk 43 százalékot szerez, azzal megnyeri a választást és 14 évnyi kormányzás után továbbra is a legnagyobb párt marad (egyrészt siker), ugyanakkor a legutóbbi választási eredményeitől lényegesen elmarad (másrészt kudarc) – írta erről Török Gábor, a határ szerinte 45 százaléknál lehet.

A Tisza Párt néhány hónapos pártként csak azzal okozhat csalódást a támogatóinak, ha elmarad a várakozásoktól, ezt Török szerint a 20 százalék alatti eredmény jelentené. Ha viszont 25 százalék fölött szerepel, az már siker Magyar Péteréknek. A DK-nak az lenne a kudarc, ha nem éri el a 10 százalékot, a Momentum és a Mi Hazánk pedig akkor lehet csalódott, ha nem jutnak be az EP-be.

A választásról szóló percről percre tudósításunkat ITT tudja elolvasni!