Török Gábor: Ami eddig Lázár János problémája volt, az most már Orbán Viktoré

Török Gábor: Ami eddig Lázár János problémája volt, az most már Orbán Viktoré

Török Gábor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– (...)  vajon mit lép a Fidesz Márki-Zay váratlan győzelmére? Bárki bármit is mond, a kormánypártban igazán most csak egy ember örülhet: Lázár János. Ami eddig az ő problémája volt, az most már Orbán Viktoré, és még abban is reménykedhet, hogy – így vagy úgy – megszabadul helyi riválisától – erről írt az Indexnek véleménycikkében Török Gábor politológus az előválasztás történéseit elemezve. 

Török szerint „a Fidesz országos kampánya számára azonban az MZP-forgatókönyv kifejezetten veszélyes”. – A nagyobb gond stratégiai: a Fidesz nem erre készült, nem így tervezett, és (velünk együtt) igazán még most sem tudja, hogy pontosan mire számíthat. A kampány és a választás kiszámíthatatlanná vált – vélte.

Ugyanakkor szerinte a kiszámíthatatlanság a végeredményt tekintve nem biztos, hogy rossz a kormányoldalnak. – Márki-Zay Péter – mint minden gyorsan emelkedő politikuscsillag – nem lesz rutinos ellenfél, hibázhat a kampányban (...). De az is benne van, hogy a most látott lendület fél évig még kitart, sőt akár a Fidesz számára veszélyesen fel is erősödhet (...). S akkor már nemcsak az lesz a tét, hogy tud-e a Fidesz – akár csak szorosan – nyerni, de az sem lesz már teljesen elképzelhetetlen, hogy egyszer Orbán Viktor is kerülhet egy országos fülkeforradalom rossz oldalára – tette hozzá.

Az ellenzékkel kapcsolatban pedig úgy fogalmazott Török: MZP gypzelme az elmúlt évek talán legváratlanabb, legmeglepőbb eseménye, magyarázatért kiált, amit az elemző abban lát, hogy „nagyon sokan nem csupán kormányt akarnak váltani 2022-ben, de egyben elégedetlenek is az ellenzék jelenlegi helyzetével és politikai kínálatával”. 

Azt is megjegyezte, „az ellenzéki térfél közepén egyre erősebben látszik a szakadás, de apróbb törésvonalak szinte minden szereplő között felfedezhetők. Mégis: a jövő tavaszi választásig olyan mértékben egymásra utaltak a felek, hogy csak az irracionalitás végzetes elszabadulása esetén borulhatna a konstrukció”. Hozzátette: akár győz, akár veszít majd az ellenzék, egyre erősebben jelenhet meg a másikkal való leszámolás igénye. – Vereség esetén gyorsan és nyíltan, győzelem esetén lassabban és rejtetten.