„Remélték, hogy nem folytatjuk, most pedig Zalaegerszegig menekültek előlünk” – a tanárokért tüntetTek

„Remélték, hogy nem folytatjuk, most pedig Zalaegerszegig menekültek előlünk” – a tanárokért tüntetTek

Mobiltelefonokkal világítanak az oktatás melletti szolidaritási tüntetésen 2022. október 23-án (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vasárnap délutánra Szolidaritási tüntetés a tanárainkért címmel hirdetett tüntetést Budapestre az Adom Diákmozgalom, hogy a résztvevők kinyilvánítsák nemtetszésünket az oktatás folyamatos züllesztésével szemben, hogy közösen demonstrálják erőiket és hogy egy lépéssel közelebb kerüljünk egy szolidáris, összetartó Magyarországhoz. Az oktatás különböző szereplői kilenc pontban fogalmazták meg követeléseiket. A demonstráció közben többször zúgott az „Orbán, takarodj!” Hamarosan újabb megmozdulások jönnek, október 27-én sztrájk és óriási élőlánc.

19:45: A koncert után Lengyel Tamás műsorvezető bejelentette, hogy „a mostani tüntetés nem befejezése, hanem folytatása ügyünknek, a változás elkezdődött”. Ezután közösen énekelték el a Himnuszt a közönséggel, miközben visszatértek a felszólalók a színpadra. Ezzel véget ér a tüntetés hivatalos része.

19:27: A tüntetést koncert zárja, a Dope Calypso zenél. 

19:25: „Bennem a tanárrá válás motivációját ez a rendszer már csírájában elfojtotta. És nem csak én vagyok így” – mondta. Pajda Renáta, egyetemista, az ADOM Diákmozgalom tagja. Ezt követően arról beszélt, hogy milyen okok miatt nem népszerű a pedagóguspálya. Hozzátette: tartsatok ki, nem vagytok egyedül, ha összetartunk, elképesztő dolgokra leszünk képesek. Itt az idő, hogy az oktatás szereplői megkapják azt a segítséget, amit érdemelnek.

19:17: Kolesár András, a KATA-károsultak képviselője a szolidaritásról beszélt. – Aki nincs velünk, az a lépésről lépésre visszatérő kommunizmust támogatja – mondta, és feltette a kérdést, mennyire vagyunk a koncepciós perektől?. – Kedves Orbán Viktor, szorul a hurok, mostantól tőlünk kell félned – hangsúlyozta. Szerinte általános sztrájkra van szükség, „rá kell borítani az asztalt a hatalomra”. – El kell gondolkodnunk azon, hogy 1956-ban mekkora áldozatot hoztak a szabadságért. Nekünk is áldozatot kell hoznunk – fogalmazott, majd a „Ruszkik, haza!” skandálásába kezdett, amelyben követte a közönség.

19:16: Szolidaritás nélkül nincsen oktatás, szabad oktatás, szabad jövő – mondta Kovács Dávid, a Magyar Szakszervezeti Szövetség fiataljainak képviselője.

19:13: Köves Ferenc a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetétől elmondta, szolidárisak a pedagógusokkal. – Nem jutott idő rendezni az egészségügy, az oktatás és a szociális szféra problémáit. Ez az a kormány, amely elveszi a jövőnket – fogalmazott, megjegyezve: a magyar állam kivonult a szociális biztonság megteremtéséből.

19:11: Elég volt a mérhetetlen cinizmusból, a megfélemlítésből – mondta Székely Tamás (VDSZ). Fizessék ki az adónkból a tanárokat – tette hozzá. Mutassuk meg közösen, hogy a sztrájk igenis alapjog, álljunk ki közösen unokáink és gyermekeink jövőjéért, többen erősebbek vagyunk. Hajrá Magyarország, hajrá fiatalok hajrá pedagógusok – búcsúzott.

19:07: Szilágyi József az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ) részéről elmondta, azért vannak ott, mert a kormány arroganciáját meg kell törni, a társadalmi szolidaritást pedig erősíteni kell.

19:00: Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet vezetője arról beszél, miközben a kormány tiszteletet vár, nem ad tiszteletet a polgároknak. Törley Katalain a Tanítanék Mozgalom vezetőjeként elsődleges célpont volt, ezért esett rá a választás, amikor elbocsátották. Elmondta, büszke a diákokra, mert megértették, aki másokért kiáll, az magáért is kiáll.

18:55: Taskovics István az EKSZ képviseletében azt mondta, nem tud eligazodni a kormány szavain: egyszer azt mondják, dübörög a gazdaság, máskor meg azt, hogy mégsem jut pénz tisztességes bérre. Brüsszelre utalva rámutatott: azt is mondják, hogy egy 1300 kilométerre lévő település tehet arról, hogy nincs béremelés. Arra kérte a szülőket, ne hagyják, hogy gyermekeik szürke egyenpolgárokká válljanak.

A diákoknak azt mondta, ne felejdék ezt az időszakot, amikor a tanárokat nem akarták hagyni kiállni jogaikért. – Egyszer majd ti vezetitek ezt az országot, és szülők és pedagógusok is lesztek – mondta.

18:50: Ezt követően szakszervezti vezetőket kértek a színpadra. Boros Péterné (MKKSZ) azt mondta, arra kérték, hogy a tisztességes munkáért tisztességes bért, a szolidaritás, a jogbiztonság, az emberi méltóság elvének érvényesítésére kérték. És arra is, hogy a sztrájk alapjog – mondta, majd a közönség skandálni kezdte. Felemelő azt érezni, hogy a diákok hónapok óta kiállnak tanáraikért – tette hozzá. Nincs gondoskodó állam, ez a nagy tanulság, ki kell állnod magadért, a közszolgálati dolgozók kiállnak a pedagógusokért – mondta. Elutasítjuk a 18 fokot az ülő munkánál – mondta már saját követeléseikre utalva. Kiállunk a 680 ezer ember mellett, a 680 ezer ember együtt álljon ki a helyzete megváltoztatásáért - mondta. „Álljunk ki” – kezdték skandálni erre. 20 százalékos, az inflációt követő béremelést is követelt a közszolgálati dolgozóknak. „Követeljék a közszolgálati dolgozókat emberként”, jogbiztonságot akarunk, egyenrangúságot – mondta. Emellett az önkormányzatok megsegítését is követelte, valamint hogy legalább 5 hónap legyen a munkanélküli segély, hogy „túlélhessék az elbocsátottak a telet”.

18:41: Zeller Judit, a TASZ nevében azt mondta: csak akkor lesz változás, ha küzdenek érte. Bátorság nélkül nincs változás, így volt ez 1956-ban és most is. Az sem új, hogy aki változást akar, azt igyekszik elhallgattatni a hatalom. – De mindez csak olaj a tűzre. Addig nem hallgatunk, amíg nincs változás – mondta, mire felzúgott az „Orbán, takarodj, majd azt kezdték el skandálni, hogy „Fizessétek ki a tanárainkat!”. Zeller azt is mondta, hogy a közös kiállásban óriási erő van. Egy tanárt ki lehet rúgni, de az összeset nem – tette hozzá. A tömeg ismét skandált: „Szabad ország, szabad oktatást!”

18:40: A Carson Coma minikoncertje után Fridays For Future nevében Czeglédi Hanna elmondta, megújuló energiaforrásra és megújuló gondolkodásra van szükség, amelynek alapja a megújuló oktatás.

18:39: Negyed hétkor megjelentek képek, majd félkor tudósítás is az MTI-ben a tüntetésről.

18:36: A Carson Coma zenekar zenél. Közben a tömegben feltűnt Fekete-Győr András és Hadházy Ákos is. A Telex felfedezte Dobrev Klárát, Gelencsér Ferencet, Kanász-Nagy Mátét, Kunhami Ágnest, Brenner Kolomant és Szabó Tímeát is, A koncert közben tudósítónk szerint többen elindultak haza.

18:21: A pedagógusok, diákok és szülők közös, 9 pontos követelése, amelyet Nagy Erzsébet (PDSZ) olvasott fel:
Érdemi és nyilvános párbeszédet az oktatás megújításáról! Hiteles tájékoztatást a kormány és a közmédia részéről!
Szüntessék meg a pedagógusok lejáratását, az oktatási szereplők megfélemlítését! A kirúgott vagy leváltott tanárokat azonnal helyezzék vissza! Megbecsülést a pedagógusoknak!
Érdekérvényesítő sztrájkjogot a pedagógusoknak!
Felelős, hozzáértő oktatásirányítást! Önálló oktatási minisztériumot!
Kisebb terhelést a diákoknak és a pedagógusoknak!
Esélyteremtő, minőségi oktatást és nevelést mindenkinek – az óvodától az egyetemig! Versenyképes és értékálló bérezést az oktatásban dolgozóknak!
Minőségi, 21. századi környezetet a tanuláshoz és a tanításhoz, neveléshez!
Szakmai szabadságot és támogatást az oktatásban! Korszerű nemzeti alaptantervet! Szabad tankönyvválasztást!

18:18: Én Törley Katalin vagyok, tanár, még mindig – kezdte beszédét a Tanítanék Mozgalom elbocsátott vezetője. Pilz Olivérrel egy órát adnak elő. Gyorstalapló a szülőknek: Hogyan tanítsd a diákod, ha már nem lesz magyartanárod címmel.

Feltételes mondatokba öntve egyebek között kiemelték: ha lettek volna érdemi egyeztetések és nem sunyin hoztak volna döntéseket, akkor nem omlott volna össze az oktatási rendszer. Ha nem herélték volna ki a sztrájkjogot, akkor nem kényszerülnek polgári engedetlenségbe. Ha 12 éven keresztül nem vertek volna át minket, akkor még bíznánk az ígéretekben. Ha képesek lennének felismerni, hogy ez már 21. század, akkor felismerték volna, hogy nem ezt és nem ennyit kellene tartania. Ha a kormány nem lenne korrupt, akkor nem kellene az unióban a szőnyeg szélén állnia.

Majd áttértek a kijelentő módra: „A tárgyalások és garanciák nélküli ígérgetések ettől a kormánytól nem jelentenek semmit” – mondták Gulyás Gergely kormányinfós bejelentésére utalva. – A kormányfővel elhangzó, „ha létrejön a megállapodás az EU-val” kezdetű mondatok semmit nem jelentenek. Súlyos szövegértési gondjaik vannak és önöknek (ti.: a kormánynak) nem jelent semmit az oktatás. Az írásba adott ajánlat az egyedüliként elfogadható. Ez is csak akkor, ha megindulnak az egyeztetések és visszaállítják a sztrájkjogot  – hangsúlyozták. Ezt követően felelősöket is megnevezték, ők: Hoffman Rózsa, Palkovics László, Maruzsa Zoltán, Pintér Sándor, Orbán Viktor, Balog Zoltán

Mutassanak több alázatot és tiszteletet – üzenték, majd az egészségügy kritikus helyzetét is említették és a civileket szólították fel szerveződésre. Szerintük a munkabeszüntetés a leghatékonyabb eszköz a célok elérésére. Orbán Viktor szavait idézték, aki néhány napja más kontextusban azt mondta, akinek nincs ereje, annak nem lesz igaza sem.

18:11: Bozai Ákos beszél, az ADOM szóvivője, Szombathelyről. „Azért vagyok itt, mert rohadtul elegem van” – kezdte. Megköszönte azoknak, akik vidékről jöttek fel, hogy a budapestiekkel együtt demonstrálják erejüket. „A pályaelhagyók száma úgy nő, mint Mészáros Lőrinc vagyona, a pályakezdőké pedig ugyanezzel a lendülettel csökken” – mondta. Ha kirúgják a biológiatanárainak és matektanárainkat, ki lesz aki segít bekerülni az egyetemre? Ha nincs tanár, nincs jövő” – mondta. Hozzátette: Van egy kompetens ember a kormányban, aki velünk diákokkal és tanárokkal foglalkozik? „De hogyan tovább, ha sztrájkoltok és polgári engedetlenkedtek, mi is kiállunk mellettetek. itt a helyünk – mondta, majd skandálni kezdték.

18:06: A műsorvezető szerint 80 ezren vannak a tüntetés résztvevői.

18:05: Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke következik. 16 ezer kollégája, a szakszervezeti tagok nevében köszöntette az egybegyűlteket. – Azért vagyunk most itt, hogy megmutassuk, veletek vagyunk, diákok! Nem hagyunk cserben akkor sem, ha kormány a jövőben rendezné a béreket. A bérek rendezése szükséges, de nem elégséges ahhoz, hogy megoldják az oktatás gondjait. Nettóban ötszáz euró a fizetésünk, amire még hitelt sem lehet felvenni. Évente több ezer pedagógus megy nyugdíjba, de a megalázó bérek miatt nincs utánpótlás – fogalmazott.

Szerinte ekkora társadalmi összefogás még soha nem volt korábban az oktatás ügyében. A tömeg azt skandálta erre, hogy „nem félünk!”.

Úgy fogalmazott, akkora a tanárhiány, hogy már képesítés nélküli tanárok tanítják a diákokat. – A magyar kormányt terheli a felelősség, hogy a pedagógushiány miatt sérül a gyermekeink oktatáshoz való joga. Versenyképes tudás nélkül leszakadnak, kiszolgáltatottak lesznek – fogalmazott, hozzátéve: a pedagógusoktól elvették a tanítás szabadságát, az államilag rájuk erőlteti tankönyvek megfojtják a tanítás szabadságát.

Felidézte, a PSZ és a PDSZ Orbán Viktornak írt nyílt levélben fogalmazta meg követeléseit. Ezek között felsorolta z oktatás alapvető átalakítást, a pedagógushiány megszüntetését, a NAT átdolgozását, a diákok óraszámának csökkentését. Kitért arra is, hogy folytatni fogják a demonstrációkat, a következő ilyen esemény november 22-én a Kossuth téren lesz. A beszéd alatt többször felzendült az „Orbán, takarodj”!

18:02: 40 tankerületben, 70 városban, 161 kiállást szerveztek a mai napon – közölték a színpadon.

18:00: Az MTI még nem közölt képeket a tüntetésről, de hírt sem. 

17:58: Zúgott az „Orbán, takarodj!” Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnökének beszéde közben.

17:51: Nagy Erzsébet szerint szerte az országban soha nem látott kiállással találkoznak. Szerinte ma már nem a bérekért és a munkaterhelés csökkentéséért, illetve a sztrájkjogért tüntetnek, de a jogellenes munkáltatói eszközök ellen is. A PDSZ képviselője nem csak pedagógusok, de más társadalmi csoportok tagjai is oda jutottak, hogy el kell dönteniük, esznek-e vagy fűtenek. Szerinte ezzel a hatalom célja a bizonytalanság érzésének növelése. Hozzátette: október 27-én országos egységes sztrájk lesz, lehet még jelentkezni, lehet csatlakozni. Lesz élőlánc is, Budapestet körbeöleljük, üzeni az Egységes Diákfront. November 26-án lesz a következő tüntetés a Kossuth téren. A kettő között lesz egy újabb egységes országos sztrájknap – ismertette.

17:50: A Magyar Hang legfrissebb számának címlapja a tüntetésen

17:43: Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője beszél. Elegünk van abból, hogy totálisan leépítették a közoktatást, veszélyeztetve a gyerekek jövőjét- Már nem elegendőek a tűzoltó intézkedések többre, van szükség, hiszen összeomlott a közoktatás – mondta, majd felolvasta a PDSZ eredeti nyolc pontját, „mert a kormány a füle botját sem mozdítja”. Ezt követően az Egységes Diákfront 5 pontját ismertette: „1. Megoldást a tanárhiányra! 2. Használható tananyagot! 3. Élhetőbb körülményeket az iskolákba! 4. Vissza a sztrájkjogot! 5. Figyelmet az oktatásra!”

17:40: A Belmondo frontembere, Czutor Zoltán a dalok között azt mondta, hogy hatvanhat év után eljutottunk oda, hogy egy fideszes rendezvényen már nem lehet kimondani, hogy ruszkik haza. Közben a Telex azt írja, hogy még mindig nem ért át mindenki a hídon, még állnak a Fővám téren is.

17:35: A tömeg a Műegyetem rakparton

17:29: Már a diákok is azért tüntetnek, hogy tanulhassanak, ilyen sem volt még – fogalmazott beszédében László Györgyi, a Magyar Anyák képviselője. Mint hangsúlyozta, a túlórák nincsenek kifizetve, a Nemzeti Alaptanterv és az egyentankönyvek megölik a szabadságot és a diákok maguktól, egymástól tanulják a demokráciát, mert sosem tanította meg nekik senki. Most azonban az egész ország hálás lehet nekik. Kifejtette, mostanra a szülőknek is elege lett, mert nem akarják az Aldi pénztárában látni gyermekeik kedvenc tanárait és nem akarják azt sem, hogy az ország elhagyásán kelljen gondolkodniuk.

17:23: A Belmondo zenél.

17:10: Schermann Fruzsina, az ADOM Diákmozgalom elnöke jött következőnek. Ma csak mi merünk a nyílt utcán beszélni, mert mi nem félünk – mondta. Hozzátéve: 56-ban diákok és egyetemisták indították a tüntetéseket, mert nem remegett meg a kezük, amikor történelmet írtak. A hatalom ignorál minket, de nem felejtünk, nem felejtjük az arroganciát, a gaztetteket. És teszünk róla, hogy az ország se felejtse el. Azt hitték, hogy bele se kezdünk, remélték, hogy nem folytatjuk, most pedig Zalaegerszegig menekültek előlünk – fogalmazott. Hozzátette: október 27-én még nagyobb erőt fognak mutatni, mint az előző tüntetésen. Tankerületi vezetők, Maruzsa Zoltán, pintér Sándor, velünk lehet tárgyalni, békések vagyunk, de előbb érvénytelenítsék a elbocsátott pedagógusok felmondóleveletét, legyen fedezet a fizetések emelésére, hagyják abba a hazudozást és a lejáratókampányt – mondta.

17:06: Karácsony Gergely szólal fel. Azt mondja, én most csak azért vagyok itt, hogy átadjam ezt a színpadot azoknak, akik itt és most sokkal fontosabbak. Úgy érzem, hogy ezt kell tennem, nem csak főpolgármesterként, hanem apaként is. Az én tizennégy éves fiam is itt van a tömegben, esténként rekedten szokott hazajönni. A feleségem pedig a földkerekség legszebb hivatását űzi, ugyanis tanító – mondta. Évtiezeke óta látja, hogy nem csak írni, olvasni tanítja, hanem neveli is a gyerekeket. Nagyon szívesen dolgoznánk a magyar közoktatásért, de a szabad oktatás felszámolása azzal kezdődött, hogy elvették a az iskolákat, most pedig a tanáraikat is elvennék a gyerekekektől. 3020 polgármestertársam nevében mondom, mi nagyon szívesen visszavennénk az iskoláinkat. Budapest nem egyenlő az országgal, de a kormány sem. Egyetlen dolog egyenlő az országgal, iskola, ami egyszerre a múlt, a jelen és a jövő. És mi ezért vagyunk itt – fogalmazott. Éljen a szabad ország, a szabad oktatás, éljen a Grund – mondta, hozzátéve. még mindig érkeznek. 

17:03: Hívták Novák Katalin köztársasági elnököt is, de vissza se jelzett, azért nagyon remélik, hogy lélekben velük van – mondták a színpadon.

17:00: Lengyel Tamás színész az egyik műsorvezető a színpadon, a tömeg vége most hagyta el a Kálvin teret – mondta be. rengetegen vannak, különböző gondolkodású emberek, az köti össze őket, hogy szeretik a hazájukat – mondta Lengyel Tamás.

16:52: A tömegben feltűnt a momentumos Cseh Katalin és az exjobbikos Jakab Péter is – jelentette tudósítónk. 

16:50: Kemény zenékkel hangolnak a színpadon a Műegyetem rakparton – jelentette tudósítónk.

16:47: Még mindig nem ért el a tömeg vége a hídhoz – jelentette tudósítónk.

16:44: Többen azon ironizálnak a hatalmas tömegben, hogy hogyan fognak az Origónál és társainál olyan képet készíteni, amin csak egy-két ember látszik, hogy kitehessék a címlapra – jelentette tudósítónk.

16:37: A menet vége még mindig nem érte el a híd pesti hídfőjét – jelentette tudósítónk.

16:34: Folyamatos a skandálás, most épp azt, hogy „Nincs tanár, nincs jövő”.

16:31: Néhány transzparens: „Nincs tanár, nincs jövő”, „TANKőrületi központ”, „Tudjuk, hogy féltek”, „Oktatás>stadion”, „Orbán elvtárs, igyi na huj!”, „Csak az a szép ződ gyep, fűtve legyen”, „Dajka nélkül nincs óvoda”.

16:24: „Szabad ország, szabad oktatás” – skandálják a tüntetők. Közben a Kálvin tér még mindig tele van, annak ellenére, hogy a menet eleje már elhagyta a Gellért teret és mindjárt odaér a Műegyetem rakpartra. 

16:20: Kollégánk Szikszai Rémusz színész-rendezőt is felfedezte a tüntetésen. Rettentő vegyes a tömeg. Idősek, középkorúak, fiatalok körülbelül egyenlő arányban

16:15: Parti nagy Lajossal találkoztunk a tömegben. Azt mondta, amikor tud, kijön a tüntetésekre, hogy szolidaritását fejezze ki a diákokkal. 

16:10: Hagyjuk szabadon az aluljárókat, kérik a szervezők. Közben a metró felől és a körútról is özönlik a tömeg. Az eleje pedig elindult a Fővám tér felé – jelentette tudósítónk.

16:08: „Szégyelljék magukat a szüleik, hogy ilyen gyereket neveltek” – mondja egy idős bácsi a fiatal tüntető diákoknak a tömegben.

16:06: Már a Szabadság hídon is sokan várják a tüntetőket – jelentette tudósítónk.

15:58: Már a meghirdetett négy órai gyülekező előtt teljesen megtelt a Kálvin tér, de folyamatosan jönnek a Kiskörút felől a résztvevők. Még nem kezdődött el a tüntetés, de már elkezdték skandálni, hogy „Veletek vagyunk”, folyamatos a dudálás is. Az emberek mar az úton is állnak, a Kiskörúton egyik irányban sem megy a forgalom – jelentették tudósítóink a helyszínről.

A program szerint 16 órára hirdettek gyülekezőt a Kálvin térre, ahonnan 16:15 körül indulnak a Műegyetem rakpartra a Szabadság hídon át. Ott megemlékezés, koncertek és beszédek is lesznek, várhatóan fél nyolcig.