Tüttő Kata a vitatott buszbérlésről: Nem mellékelhetek névsort, hogy ki nem indulhat

Tüttő Kata a vitatott buszbérlésről: Nem mellékelhetek névsort, hogy ki nem indulhat

Karácsony Gergely és Tüttő Kata 2020. október 29-én

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyílt verseny volt és nem lehet megtiltani egyeseknek, hogy elinduljanak – így reagált közösségi oldalán Tüttő Kata főpolgármester-helyettes a BKV használt autóbuszok bérlését célzó közbeszerzési eljárása körül felreppent sajtóhírekre. Mint lapunk is megírta, vannak kérdések a tender körül.

Az Mfor tárta fel az ügyet, miszerint a hat darab használt busz bérlésére kiírt tenderen egy olyan pályázó nyert, amelynek többségi tulajdonosa egy ciprusi székhellyel bíró offshore-cég. Az ügyben pedig Leisztinger Tamás üzletemberhez köthető személyek neve is felmerül. Leisztinger Tüttő Kata szocialista főpolgármester-helyettes volt élettársa, amely kötődés miatt Tüttő jelöltségét többen kritizálták az önkormányzati választáson. 

Nyílt versenyben az olcsóbb nyert – Tüttő Kata röviden így kommentálta a történteket. Majd következett egy hosszabb elemzés is, amelyben kifejtette, hogy lejárt a szerződés a korábban buszokat bérbeadó céggel, így a BKV igazgatósága kiírt egy nyílt közbeszerzési eljárást, amelyre bárki jelentkezhetett. – Az nyert a közbeszerzés szabályainak megfelelően, aki olcsóbb volt. Így a buszbérlésért a BKV-nak kevesebbet kell fizetnie, mint korábban – közölte. Állítása szerint a BKV vizsgálta az offshore hátteret és a nyertes cég „közbeszerzési szempontból nem minősül offshore cégnek”.

Külön reagált a megfogalmazása szerint „feszegetett családi szálra” is.  Azt írta, hogy ez egy nyílt verseny volt, bárki jelentkezhetett és ha szeretné, sem írathatná bele egyetlen versenykiírásba sem, hogy bárki jelentkezhet, kivéve „XYZ”. Névsort itt szándékosan nem írt.

A politikus azt is leszögezte, hogy a közbeszerzési eljárást a BKV igazgatósága írta ki, ő az eljárásról és az eredményéről onnan és úgy értesült, mint a nyilvánosság. Mindenesetre a BKV felügyelőbizottságát már kérte, vizsgálja, hogy szabályos volt-e az eljárás.