Újabb negatív rekord: Elhunyt 69 koronavírusos beteg, csaknem 3900 új fertőzöttet találtak

Újabb negatív rekord: Elhunyt 69 koronavírusos beteg, csaknem 3900 új fertőzöttet találtak

Magyarország koronavírus-térképe 2020. november elsején. (Forrás: koronavirus.gov.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

3878 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 79 199 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – írja a koronavirus.gov.hu hivatalos kormányzati tájékoztató oldal. Elhunyt 69 többségében idős, krónikus beteg, ez újabb rekordot jelent, a járvány kezdete óta még soha nem haltak meg ennyien koronavírusban 24 óra alatt. Az elhunytak száma így 1819 főre emelkedett, miközben 20 078-an pedig már meggyógyultak. A napi friss esetszám is egyébként a második legmagasabb, amit eddig regisztráltak az október 31-i 3908-as csúcs után.

Az aktív fertőzöttek száma 57 302 fő. Az aktív fertőzöttek 25, az elhunytak 33, a gyógyultak 28 százaléka budapesti. Immár 4205 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 306-an vannak lélegeztetőgépen.

Az elmúlt 24 órában 18 600 tesztet végeztek, ez a második legnagyobb szám, október 25-én végeztek még kiemelkedően sok, 18 932 mintavételt. A tesztek 21 százaléka hozott pozitív eredményt, vagyis a trend itt is emelkedést mutat.

Érdekesség még, hogy egy nap alatt nagyon sok új fertőzöttet találtak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Az 1623 új regisztrált eset is egyfajta csúcsot jelent, miközben öt megyében csökkent az azonosított fertőzöttek száma. Egyelőre nem tudni, milyen statisztikai átsorolás okozza ezt a furcsaságot, és mennyi a valós napi növekedés Borsodban.

A honlapon arra figyelmeztetnek, hogy a járvány második hullámának meredeken emelkedő szakasza zajlik egész Európában és Magyarországon is, a fertőzöttek száma folyamatosan emelkedik. A kormány célja továbbra is az, hogy az egészségügyi védekezés fenntartása mellett az ország működőképességét megtartsuk, és ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat. Ehhez azonban az általános óvintézkedések betartására van szükség, vagyis továbbra is nagy az egyéni felelősség szerepe a védekezésben, különösen a maszkviselésre vonatkozó előírások betartásában. 

Felhívják a figyelmet arra is, hogy hétfőtől tovább szigorodnak a maszkviselésre vonatkozó szabályok. Jelenleg kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, az ügyfélfogadási irodákban, a szabadtéri rendezvényeken és a sportrendezvényeken is.  Hétfőtől pedig már a vendéglátóhelyeken és a szórakozóhelyeken is kötelező a maszkot viselni. A rendőrök fokozottan ellenőrzik a maszkviselést az üzletekben és bevásárlóközpontokban és emelkedett a hatósági házi karantént megszegőkre kiszabható bírság összege is. A vendéglátóhelyeket és a szórakozóhelyeket 23 óra után be kell zárni.

A tájékoztatás kitér arra is, hogy a vírus terjedésének gyorsulásával, egyre több mintavételt kell elvégeznie a mentőknek is. Az Országos Mentőszolgálat a Belügyminisztérium közreműködésével napokon belül még 200 mintavételi egységet állít be országszerte. Az egységek személyzetét végzős orvostanhallgatók alkotják, a járműveket a BM biztosítja. A mintavevőket az Országos Mentőszolgálat képezi ki.

A Magyar Orvosi Kamara egy Pintér Sándor belügyminiszternek címzett, még pénteken nyilvánosságra hozott levélben arról írt, a járvány akkora terhet ró az egészségügyre, hogy már szemészek, pszichiáterek és fogorvosok is kénytelenek ellátni a koronavírusos betegeket.