Újabb tiltakozó a pedofiltörvény homoszexualitást érintő részei ellen

Újabb tiltakozó a pedofiltörvény homoszexualitást érintő részei ellen

Az LMBTQ-közösség (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemû és queer emberek) fesztiválja, a 22. Budapest Pride felvonulásának résztvevõi a Várkert Bazár elõtt 2017. július 8-án (Fotó: MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Music Hungary Szövetség aggasztónak és érthetetlennek tartja a múlt héten a pedofília ellenes törvényjavaslathoz benyújtott kormánypárti módosítási javaslatot, amely véleményük szerint semmilyen módon nem függ össze a pedofília ellenes törvénycsomaggal. Sőt, lehetőséget teremt a művészi- és szólásszabadság széleskörű korlátozására.

Az ominózus törvényjavaslatnak ezen része nemcsak a másságot fogja negatívan megbélyegezni, de negatívan befolyásolja a társadalmi elfogadást és toleranciát, emellett súlyosan csorbítja és korlátozza a szólás- és művészi szabadságot. A törvénytervezet ugyanis megtiltaná a 18 év alattiak számára a homoszexualitás vagy a nemváltás „népszerűsítését”, egyes esetekben a „megjelenítését”. A Music Hungary Szövetség szerint emiatt módosítani kellene az irodalmi és művészeti tanterveket az iskolákban, kikerülnének olyan szerzők, mint Sappho, Pilinszky, Rimbaud vagy Verlaine művei, Frida Kahlo és Warhol képei is. De ezt a logikát követve korlátozni kellene a fesztiválok és koncertek programkínálatát, a rádiók játszási listáit, a tévécsatornák filmkínálatát, de lényegében a kultúra bármely területét például vehetnénk – írták. 

A Music Hungary Szövetség hangsúlyozza, hogy mélységesen elítéli a pedofíliát és teljes mértékben támogatja a gyermek és fiatalkorúak védelmét, mindemellett aggasztónak véli a bűncselekménynek számító pedofília és az alapvető emberi jognak számító szexuális orientáció összemosását. – A szexuális kisebbségek kirekesztése a felelősségteljes és sokszínű emberábrázolást akadályozza, és cenzúrázza a művészetet, akadályozza a negatív sztereotípiák megszüntetését. A művészi- és szólásszabadság ilyetén korlátozása visszaveti a zenei- és kulturális szférát azokba a sötét időszakokba, amikor nem művészi érték, hanem politikai elvek mentén kellett válogatnia a rendezvényszervezőknek, tévés-, rádiós- és magazin szerkesztőknek, kluboknak, fesztiváloknak – áll a közleményben.

Korábban már az RTL Klub Magyarország is közleményben tiltakozott a tervek ellen. Mint írták, ha ezt a törvényt a jelen formájában fogadják el, csak késő este, 18 éven felülieknek lehetne olyan alkotásokat bemutatni, mint például a Billy Elliot, a Philadelphia, a Bridget Jones naplója, vagy akár a Harry Potter-filmadaptációk egyes részei, és tiltólistára kerülnének olyan sorozatok is, mint a Modern család, a Jóbarátok, vagy éppen a Szomszédok és a Barátok közt számos epizódja.

Hétfőn este egyébként tüntetés lesz a Kossuth téren a témában.