Újszentiván: vádat emeltek a szabadlábra helyezett expolgármester ellen

Újszentiván: vádat emeltek a szabadlábra helyezett expolgármester ellen

Munkásszálló épül Újszentiván határában (Fotó: Tompos Ádám/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt vádat emelt a Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség Putnik Lázár, Újszentiván egykori polgármestere ellen – tudta meg a Magyar Hang. A birtokunkba került, október 27-i keltezésű dokumentum szerint a főügyészség a Nemzeti Adó és Vámhivatal nyomozása alapján járt el és küldte el a szükséges iratokat a Szegedi Törvényszéknek.

Ismeretes, a települést tizenhat évig vezető, és mellette vőfélyként is dolgozó Putnik Lázárt 2022 februárjában letartóztatták, azt követően, hogy a NAV január végén razziát tartott a település polgármesteri hivatalában. Akkor egy munkásszálló építésével kapcsolatos, több száz millió forintos csalás miatt indult az eljárás, de Putniknak más ügye is van. Újszentivánon több közmunkást is „fiktíven” alkalmaztak, ezen felül pedig számos szerb- és román-magyar kettős állampolgárságú fantomszavazót is bejelentettek a kétezer fős, a déli határ közelében fekvő településre. A fiktív bejelentéseket azóta legalizálta a kormány, de Putnik ellen még született elmarasztaló ítélet.

Putnik tavalyi letartóztatását a szökés, az elrejtőzés, a bűnismétlés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye miatt indítványozta az ügyészség, ám egy évvel később kijöhetett a rács mögül az egyébként vőfélyként is dolgozó településvezető, aki így most szabadlábon van.