Ungár Péter: Éveket kell várni az idősotthonbeli elhelyezésre

Ungár Péter: Éveket kell várni az idősotthonbeli elhelyezésre

Ungár Péter (Fotó: Farkas Norbert/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) titkosította az idősotthoni férőhelyek várólistáját, egészen mostanáig nem tudtuk, hogy miként alakultak a várólisták egy olyan időszakban, amikor különösen nagy megterhelést jelentet az, ha valaki a családtagját kényszerűségből megpróbálta elhelyezni egy idősotthonban – mondta Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője pénteki online sajtótájékoztatóján. A politikus elárulta, az Emmi a közérdekűadat-igénylésére válaszul most kiadta a számokat, amelyek dinamikus növekedést mutatnak: 2019 és 2020 januárja között 42-ről 53-ra nőtt a 100 főre jutó várakozók száma. Vagyis a kapacitások több mint a fele már a várólistával betöltésre kerülne.

– Ez azt jelenti, hogy ha egy család az idős hozzátartozót szociális intézményben szeretné elhelyezni, nem hónapokat, hanem éveket kell várni erre – hangsúlyozta Ungár Péter. Hozzátette, a koronavírus hatásai miatt idén tovább nőt a várakozók száma. – A neheze még csak most jön, de már így is drámai a helyzet – fogalmazott az LMP országgyűlési képviselője.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Ungár Péter elmondta, Magyarország sereghajtó az Európai Unióban az idősgondozásra fordított összegek tekintetében, és ez meglátszik az Emmi által kiadott számait. Hozzátette, hiába adja át az állam az egyházaknak a feladatot, nincs alternatívája az állami idősgondozásnak.

– Azok, akik otthon gondozzák hozzátartozójukat, 38, illetve 58 ezer forintot kapnak az államtól, és a várólisták mutatják meg azt, hogy az otthoni gondozás nem vállalt feladat, hanem kényszer, amelybe az emberek anyagilag tönkremennek – fogalmazott a politikus. – Ha nem bővítik az idősotthonbeli férőhelyek számát, és nem növelik az otthongondozás támogatását, akkor a társadalmi tragédia súlyosbodni fog, és olyan méltatlan helyzet áll elő, amelyet nem érdemel meg az a generáció, amely a legnehezebb évszázadban dolgozott azért, hogy Magyarország szabad lehessen.