Üzent a gazdagréti lelkipásztor Balognak: alkalmatlan az egyházkerület vezetésére

Üzent a gazdagréti lelkipásztor Balognak: alkalmatlan az egyházkerület vezetésére

Balog Zoltán bejelentése (Forrás: Magyarországi Református Egyház/Youtube)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vétkezett egyházunk egyik legfőbb képviselője. Mert bár visszatért a politikai pályáról a lelkészi, püspöki szolgálatba, nem tud nem politikusként működni – többek között ez áll Thoma Lászlónak, a Gazdagréti Református Gyülekezet vezető lelkipásztorának a vasárnapi istentisztelet alkalmával elmondott igehirdetésében, amit a Hvg.hu szúrt ki.

Mint folytatja: „vétkezett s bár részben bocsánatot kért s lemondott a zsinat lelkészi elnökségéről, de nem mondott le a püspökségről, továbbra is ugyanúgy döntéshozó tagja a zsinatnak, az egyházkerületünk vezetője, azaz semmi változott, ugyanúgy mélyen meghatározza a közegyházi működést”. Bár Thoma László nem nevezte meg, egyértelmű, hogy itt Balog Zoltánról beszél. A lelkipásztor arra is felhívta a figyelmet, hogy valójában „nem az egész egyházat támadták, hanem a személyét”, ám ő ezt az egész egyházat érintő támadásnak minősítette, amit bűnnek tart. Szerinte Balog nem csak most, hanem az elmúlt években is folyamatosan vétkezett, mert nem lehet a politikát ennyire belekeverni az Isten népe működésébe. – De vétkeztek azoknak a gyülekezeti közösségeknek a presbitériumai is, akik egy politikust megválasztottak püspöknek ezelőtt 4 évvel. A felelősség az Övék is – szögezte le. 

– A korábbi évek sodródásának és konkrétan ennek a döntésnek az eredményeként református egyházunk olyan közel került a politikához és az aktuális államhatalomhoz, annyi szállal kötődik hozzá, hogy az nem szolgálja Isten dicsőségét, már-már lehetetlenné teszi szolgálatának hűséges végzését – mondta a lelkész. – Hogy lesz ebből megtérés, megújulás? – tette fel a kérdést. – Más helyett nem térhetünk meg. De több mindent kifejezhetünk. Kifejezhetjük először is a mélységes együttérzésünket az érintett ügy áldozataival. Mindenkivel, akit gyermekként bántottak, akiket nem védtek meg, akiktől jó ideig nem kértek bocsánatot, akiknek a szenvedését, fájdalmát csak fokozta ez a mostani helyzet – fogalmazott, majd kijelentette: „jelenlegi püspökünk nem alkalmas arra, hogy a református egyházunkat, egyházkerületünket vezesse”.

Mint ismert, Balog Zoltán múlt kedden ismerte el, hogy támogatta a bicskei pedofilügyek eltussolásában játszott szerepe miatt elítélt K. Endre kegyelmi kérvényét, ami végül Novák Katalin köztársasági elnök és a kegyelmet ellenjegyző Varga Judit akkori igazságügyi miniszter bukásához vezetett. Akkor még maradt a református egyház élén. Végül múlt pénteken lemondott  a református zsinati elnöki posztról, de püspökként marad az egyháznál.