Üzent Karsai Dániel a mai beszéd előtt Orbánnak: A magyar egészségügy haldoklik

Üzent Karsai Dániel a mai beszéd előtt Orbánnak: A magyar egészségügy haldoklik

Karsai Dániel a parlamentben (Fotó: Momentum)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor ma évértékelőt tart. Ez kiváló alkalom lenne az érdemi párbeszéd megkezdésére a valóban fontos ügyeinkről – így indítja videóját Karsai Dániel ügyvéd, aki az ALS nevű gyógyíthatatlan, halálos betegségben szenved. 

– Nagyon bízom benne, hogy valódi témákról lesz szó, amelyek mindenkit érdekelnek. Ehhez szeretnék pár ötletet adni, mert Magyarországon sürgető lenne közügyeink valódi megbeszélése, de az elmúlt időben a kormány ebből sajnos kimaradt – vélekedett Karsai. Az általa javasolt különböző témák közül a gyermekvédelemről csak azért nem kíván már beszélni, mert „azt megtette szuper módon pénteken 50 ezer ember a Hősök terén”. A magyar oktatás kapcsán úgy fogalmazott, pedagóguscsaládból származva inkább sír mint nevet azon, hogy örülni kell annak, hogy a jövőnket építő nemzedéket nevelő tanárok lassan annyit fognak keresni, mint a diplomás átlagbéresek. Szerinte az EU-pénzeket nem szabadságharcra kellene fordítani, hanem az olyan uniós alapértékek betartására, mint a jogállamiság. Ez nem szolgai hajlongást jelent, hanem az elveinkhez való tiszta kiállást.

– Amiről nagyon szeretném hallani ma Orbán Viktort, az a magyar egészségügy fejezete. A magyar egészségügy haldoklik, az, hogy egyáltalán valamilyen szintű ellátást kapunk, csak az ottdolgozók hősies helytállásának köszönhető – hangsúlyozta Karsai. De már így is szörnyű állapotok uralkodnak: Kósa Lajos ígéretet tett, hogy legalább a hospice-ellátást fejlesztik, de nem látja nyomát bármilyen reformnak.

A következő pont a magyar közjogi rendszer és a jogállam válsága, amit a köztársasági elnök bukása fémjelez a legjobban. Meglátása szerint nem pusztán a kegyelmi ügyről van szó, hanem arról is, hogy kiderült: mennyire elfogadhatatlan összefonódásban működnek az elvileg egymás ellenőrzésére és ellensúlyozására hivatott szervek. – Milyen reformot képzel el Orbán Viktor? – tette fel a kérdést a jogász, aki szerint sürgős lenne az érdemi társadalmi párbeszéd ez ügyben.  

Végül, de nem utolsósorban saját ügyét hozta fel Karsai Dániel: az életvégi döntés az emberi méltóságból fakad, annak alapvető része, ám a kormány oldaláról eddig nem hangzott el semmilyen reakció a témában. Ez az ügy önmagán túlmutató dolog: ha ezt is semmibe veszi a kormány, valójában az élhető, emberhez méltó állam eszméjét veszi semmibe. – Ezekben a kérdésekben állok Orbán Viktor rendelkezésére, a párbeszéd elkezdésének nagyon itt lenne az ideje – mondta. Ha egészségi állapota miatt nem lenne kerekesszékhez kötve, elsétálna ma a Várkert Bazárba, és megpróbálna személyesen beszélni Orbán Viktorral ezekről a kérdésekről. Végül azzal zárta gondolatait: kéri, hogy mielőbb reagáljon a miniszterelnök, mert az ország nem tud tovább várni. – Hajrá Magyarország! Hajrá határon innen és határon túli magyarok! – így köszönt el az ügyvéd a nézőktől. 

Mint megírtuk, ma délután 3 órától először szólal meg Orbán Viktor miniszterelnök a Várkert Bazárban azután, hogy Novák Katalin köztársasági elnök, Varga Judit volt igazságügyi miniszter, országgyűlési képviselő, leendő EP-listavezető valamint Balog Zoltán református püspök – utóbbi csak a református zsinati elnöki posztról – lemondásra kényszerült a kegyelmi botrány kirobbanása miatt.