Üzleti ügyeket is intézhet Kirill pátriárka jobbkeze Budapesten

Üzleti ügyeket is intézhet Kirill pátriárka jobbkeze Budapesten

Vlagyimir Putyin és Kiill pátriárka. KGB-s gyökereik vannak. (Forrás: Twitter.)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hírszerzési témák feldolgozására specializálódott Intelligence Online szerint azért küldték Budapestre Hilarion metropolitát – Kirill metropolita jobbkezét –, hogy biztonságban legyen, és védelmet élvez a nyugat-európai szankciókkal szemben. Erről a Hvg.hu írt. A portál szerint a magyar hatóságok Hilariontól politikai okok miatt nem tagadják meg a vízumot, „noha kapcsolatban áll az orosz biztonsági szervekkel”.

Emlékeztettek, hogy az 56 éves Hilariont júniusban nevezték ki a budapesti és magyarországi orosz ortodox egyházmegye kormányzójának. Ezt megelőzően a külső egyházi kapcsolatok osztályának elnöki tisztségét látta el.

Az Intelligence Online szerint Hilarion már megérkezése után ingatlanokat keresett és banki ügyleteket intézett, miközben mozgását lekövetik a hatóságok. Az egyház ugyanis elkerülheti, hogy a szankciók miatt befagyasszák a vagyonát.

Felhívták a figyelmet, hogy a magyar politikai és konzuli hatóságok körében létezik egy ki nem mondott szabály, miszerint nem lehet tőle megtagadni a vízumot vagy tartózkodási engedélyt.