Vadai Ágnes: A zárt ülésen nem az hangzott el a Pegasusról, amit Kósa Lajos mondott

Vadai Ágnes: A zárt ülésen nem az hangzott el a Pegasusról, amit Kósa Lajos mondott

Marabu rajza

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kósa Lajos, a honvédelmi és rendészeti bizottság fideszes elnöke a testület csütörtöki zárt ülése után újságíróknak beismerte, hogy a Belügyminisztérium vette meg az újságírók és ellenzékiek ellen bevetett Pegasus kémszoftvert. Vadai Ágnes, a bizottság DK-s tagja viszont az az ATV-ben arról beszélt, hogy ez így nem hangzott el az ülésen.

„Az elnök úr azt mondta, hogy a Belügyminisztérium szerezte be a Pegasus kémszoftvert. A »Belügyminisztérium«, ott volt a tévedés, ez a zárt bizottsági ülésen nem így hangzott el” – mondta Vadai Ágnes az ATV-ben a 444.hu szemléje szerint. Hozzátette, lehet, hogy Kósa beszélt az illetékesekkel, és ő tudja jól, és az nem volt igaz, ami a bizottság ülésén hangzott el. De arra fixen emlékszik, hogy ott nem arról volt szó, hogy a Belügyminisztérium szerezte volna be a kémszoftvert. Arról viszont nem beszélhetett, hogy akkor ki írta alá a szerződést.

Vadai Ágnes szerint kevesen figyeltek fel rá, de amikor Kósa a sajtónak nyilatkozott, felidézte a szerződés egyik részletét is, ami az emberi jogokra vonatkozott. Szintén fontosnak tartja azt a már nyílt ülésen elhangzott információt, hogy Varga Judit igazságügyminiszter tevékenységével kapcsolatban a belügyminiszter vizsgálatot fog indítani, hogy megtudják, szabálysértés történt-e a tevékenysége kapcsán vagy pedig bűncselekmény. Ezzel arra utalt, hogy a miniszter egy államtitkárnak adta ki a feladatot, hogy a lehallgatási engedélyeket kezelje. A megfigyelésekkel kapcsolatban Vadai elmondta, ilyen esetben a legmagasabb szintű felelősségvállalás szükséges, ami jelen esetben az igazságügyi miniszter.

Stummer János, a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke viszont megerősítette, amit Kósa mondott, sőt: Facebook-bejegyzésében azt írta, látta is a szerződést a bizottság legutóbbi, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnál tartott kihelyezett ülésén. 

Kósa Lajos ma újságírói kérdésre nyíltan elismerte, hogy Magyarország megvette és használja a Pegazus-szoftvert. Kósa Lajos ezzel minősített információt hozott nyilvánosságra, ezzel pedig a Büntető Törvénykönyv 256. paragrafus (1) bekezdés alapján minősített adattal való visszaélést követett el, amely a jogszabály szerint 3 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható – írta Facebook-bejegyzésében 

– Most akkor mindkettőnket elvisznek, vagy egyikőnket sem? Hogyan lesz, belügyminiszter úr? Én mindenesetre megteszem a szükséges jogi lépéseket – zárja bejegyzését az ellenzéki politikus.