Varga: Magyarország segítene Ukrajnának, de újabb uniós hitelfelvételhez nem járul hozzá

Varga: Magyarország segítene Ukrajnának, de újabb uniós hitelfelvételhez nem járul hozzá

Szeged, 2022. szeptember 23.
Varga Mihály pénzügyminiszter előadást tart a 60. Közgazdász-vándorgyűlésen a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központban 2022. szeptember 23-án.
MTI/Rosta Tibor

Fotó: Rosta Tibor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A járvány alatt Magyarország már hozzájárult egy uniós hitelfelvételhez, azonban a hazánknak járó támogatást azóta sem kaptuk meg, ezért semmilyen újabb közös hitelben nem kívánunk részt venni – mondta Varga Mihály az Európai Unió pénzügyminisztereinek tanácskozásán Brüsszelben a Pénzügyminisztérium keddi közleménye szerint.

Mint írták, a pénzügyminiszter az ülés után újságíróknak kiemelte: Magyarország készen áll Ukrajna további megsegítésére, eddig több mint egymillió menekültet fogadott és már több mint 31 milliárd forint fordított a háború sújtotta ország támogatására. Emellett az Európai Bizottság szerint erre az évre már biztosított Ukrajna finanszírozása.

– Az eszmecsere ma arról folyt, hogy 2023-ban milyen módon biztosítja majd az Európai Unió azt havi 1,5 milliárd, azaz éves szinten összesen 18 milliárd eurós támogatást, amelyet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke jelentette be októberben – ismertette Varga Mihály. Mint mondta: a Bizottság terve az, hogy hitelt vesz fel Ukrajna megsegítésére, ehhez kér felhatalmazást a tagállamoktól, de a miniszter világossá tette, hogy Magyarország ugyan készen áll Ukrajna támogatására, azonban semmilyen újabb uniós hitelfelvételhez nem kívánunk hozzájárulni. – Hazánk kész továbbra is támogatni Ukrajnát, pénzügyileg egyszerűbb és hatékonyabb módszerekkel, kétoldalú megállapodás keretében, akár a nemzeti költségvetéséből is – tette hozzá.

A pénzügyminiszter utalt arra is, hogy Ukrajnának a Valutaalap szerint havonta mintegy 3-4 milliárd euró, azaz átszámítva 1200–1600 milliárd forint kellene ahhoz, hogy fenntartsa az állam működését. Megjegyezte, ez hatalmas összeg, és bízik abban, hogy Európa más országai, az Amerikai Egyesült Államok és a nagy nemzetközi pénzintézetek továbbra is kellő részt vállalnak a háború sújtotta ország megsegítésében.

Arról, hogy miért tartja vissza az Európai Unió a Magyarországnak alapvetően tényleg járó forrásokat, itt írtunk.