Vecsei Miklós: nem normális, hogy emberek laknak az utcán

Vecsei Miklós: nem normális, hogy emberek laknak az utcán

Hajléktalan Kelenföldön. Képünk illusztráció (Fotó: Unsplash/Köles Mihály)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vecsei Miklóssal, a ével készített interjút A Szív című folyóirat, annak kapcsán, hogy életbe lépett Magyarország alaptörvényének módosítása, melynek értelmében október 15-től tilos életvitelszerűen tartózkodni közterületen.

Vecsei az utóbbi hetek tapasztalatairól elmondta, hogy most bekerülnek hozzájuk olyan hajléktalanok is, akik eddig nem. „Arról az utcán élő négy-ötszáz emberről beszélünk, akik első pillantásra jól beazonosíthatók. Tíz-tizenegyezer társuk viszont elfogadja az ellátást, és nagy részükről senki nem mondaná meg, hogy ők is hajléktalanok. Munkájuk van, sokan közülük jól öltözöttek, olyanok, mint bármelyikünk. Ha lehetne, szociális támogatással munkásszálláson vagy albérletben is lakhatnának, és szóba sem kerülne, hogy hajléktalanszállóra menjenek” – mondta el Vecsei Miklós.

[caption id="attachment_10096" align="alignleft" width="247"]

Vecsei Miklós (Forrás: Wikipedia)[/caption]

– Sokan amiatt háborodnak fel, ha egy hajléktalanokkal kapcsolatos intézkedés kiindulópontja valamilyen városképi vagy turisztikai szempont, és nem a rászoruló emberek szüksége, pedig akkor is nyilvánvaló, hogy rossz, ha az utcán élnek, ha csak az ő érdeküket, emberi méltóságukat nézzük – fogalmazott Vecsei.

Majd hozzáfűzte: „Legyünk őszinték: ha vendég jön hozzám, a nappaliban ültetem le, és nem vezetem körbe, hogy ott szoktam kiteregetni, és ide gyűjtöm a szennyes edényeket. A városban is lehetnek olyan helyek, ahol elsősorban nem a megoldatlan problémáinkat szeretnénk láttatni, és született egy olyan politikai döntés, hogy a nagyon frekventált területeken rendet kell tartani. Miért ne lehetne elfogadható, hogy vannak olyan közös érdekeink, amelyekhez a szebbik arcunkat kell mutatni – és ebben a szociális és a városképért felelős szakembereknek valahogy meg kellene egyezni úgy, hogy egyiküknek se kelljen megtagadnia a saját hivatását.”

Iványi Gábor: Ránk fog dőlni ez az ország - Magyar Hang

Iványi Gábor a hajléktalanok felé támasztott elvárásokról, a halott városról és Orbán Viktorról. Interjú.

Vecsei szerint igaza van annak, aki tehetetlen dühében azt mondja: nem normális, hogy emberek laknak az utcán, miközben kaphatnának ellátást.