Véget ért a kilakoltatási moratórium, az első hónapban már 1100 ingatlant elárvereztek

Véget ért a kilakoltatási moratórium, az első hónapban már 1100 ingatlant elárvereztek

Tiltakozás egy kőbányai kilakoltatásnál (Fotó: Vörös Anna/Város Mindenkié)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyetlen hónap alatt több mint 1100 ingatlant árvereztek el azután, hogy június 15-én, nagyjából két és fél évnyi szünet után véget ért a kényszerértékesítési- és kilakoltatási moratórium – tudta meg az rtl.hu.

Korábban ilyen módon 5000-8000 ingatlant értékesítettek évente, most a Magyar Bírósági Végrehajtói Kartól származó adatok alapján az első hónapban napi majdnem 40-et. Arra vonatkozóan ugyan nincsen pontos statisztika, hogy az 1100 ingatlan közül hány volt lakóépület, azonban a korábbi adatok alapján arra lehet következtetni, hogy jelentős részüket lakásként használták. Ezt támasztja alá az is, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elektronikus árverési rendszerében jelenleg összesen nagyjából 4500 ingatlanra lehet licitálni, ezeknek túlnyomó része pedig (4100 darab) lakáscélú ingatlanként szerepel a honlapon.

Az rtl.hu által megismert adatok azt mutatják, hogy az első hónapban átlagosan 9-10 millió forint körül alakultak alakultak a nyertes licitértékek, az összesített bevétel pedig 11,8 milliárd forint volt.

A civilek szerint a tilalom feloldása óta 30 százalékkal több olyan ügyfelük van, aki valamilyen végrehajtási eljárás miatt kér segítséget. A következő hónapokban ráadásul jelentősen nőhet a nemfizető adósok száma, a családi kasszákat ugyanis érzékenyen érinti az infláció, a rezsiköltségek emelkedése, valamint a kétszámjegyű alapkamat is. Mindezt csak tetézné, ha eltörölnék a kamatstopot is – írta az RTL hírportálja.