Veszélybe került egy szombathelyi Waldorf-iskola

Veszélybe került egy szombathelyi Waldorf-iskola

Apáczai Waldorf Általános Iskola, Szombathely (Fotó: Apaczaiwaldorf.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem biztos, hogy szeptemberben ismét megindulhat a tanítás egy szombathelyi Waldorf-iskolában – derült ki a Nyugat.hu cikkéből. Az egyik szülő levele szerint ugyanis januártól felélték a tartalékaikat, jelenleg havi 1,4 millió forint hiányzik a költségvetésből. A pótlásra ugyan kampányt indítottak, de egy hét alatt csak hétszázezer forint jött össze a segítőktől. Borosné Bognár Petra e-mailben keresett meg nagyjából kétszáz szombathelyi és környékbeli vállalkozót, kérve a támogatásokat, de eddig csak elutasító válaszokat kapott.

A 11-es Huszár úton található Apáczai Waldorf Általános Iskola tizenöt éve vált ki a Perintparti Waldorf-iskolából, azóta pedig nagyjából kétezer gyerek tanult itt. A helyiségeket az Apáczai Csere János Alapítványtól bérlik, ezért korábban havi négyszázezret fizettek, a díjat viszont tavaly 1,25 millióra emelte a tulajdonos. Januárban aztán jött a kötelező pedagógusbér-emelés is, amit a fenntartó egyesület nemrég megválasztott elnöke, Seres István szerint szintén nehezen tudtak kigazdálkodni. Az államtól a gyerekek után járó kvótapénz pedig közel sem fedezi a kiadásokat. „Szerintem minden kisebb alapítványi iskola kínlódik, azok biztosan, ahol száz fő alatt van a tanulói létszám” – jelentette ki Seres, aki szerint az egyedüli kiút a tanulói létszám gyors növelése lehet.

Az iskola nyolc osztályán ötvenöt diák fejezte be a legutóbbi tanévet. Nyolc főállású osztálytanító dolgozik itt, a munkájukat pedig segítik óraadó tanárok, továbbá adminisztrációs és konyhai alkalmazottak.