Visszaszólt a Magyar Energiaital Szövetség a kormányközeli Ficsaknak

Visszaszólt a Magyar Energiaital Szövetség a kormányközeli Ficsaknak

Forrás: Pixabay.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Reagált a Magyar Energiaital Szövetség arra, hogy a kiskorúakra való veszélyességükre hivatkozva csak a nemzeti dohányboltokban tenné lehetővé az energiaitalok vásárlását a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak). A kormányközeli szervezet nemrég azért is szót emelt, hogy ne lehessen farsangi mulatságokat szervezni a nagyböjti időszakban. A Magyar Energiaital Szövetség a mostani kezdeményezésre válaszolva mindent betiltatna, az alkoholt, a kólát, de még a bicskákat is.

– Mindenki szeretné megvédeni a gyermekeket a különböző veszélyektől, de fontos tisztázni, melyek is valójában az igazi veszélyek, amelyek gyermekeinkre leselkednek – erről írt közleményében a Magyar Energiaital Szövetség válaszul a Ficsak ötletére. Feltették a kérdést: esetleg nem az alkohol, az elhízás, vagy „korunk népbetegsége, az állandó internetezés”, vagy talán az erőszak veszélyesebbek-e inkább a gyerekekre? – Biztos, hogy a farsang és az energiaital az, amitől a gyerekeket legjobban kell védeni egy felelősségteljes családszervezetnek? – kérdezték.

Hozzátették: ha a Ficsak szerint tiltsuk el gyermekeinktől a farsangot és az energiaitalt zárjuk el dohányboltba, „akkor viszont hajrá, csak épp csináljuk ezt rendesen – tényleg zárjunk el mindent előlük. Alkoholt, amit köztudottan már a gyerekek is isznak, a kólákat és az összes cukros italt, amit literszámra öntenek magukba a gyerekek, késeket, bicskákat, amivel sajnos egyre több a gyerekek által elkövetett bűncselekmény, telefonokat, kütyüket, amikkel ijesztően sok időt töltenek internetezéssel”. – Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy Európában régebben három országban (Franciaország, Norvégia, Dánia) is próbálkoztak tiltással az energiaitalokra vonatkozóan, de mivel ott sem működött a dolog, 2008-ban, illetve 2009-ben fel is oldották a tiltást – fejtették ki.  A közleményt azzal zárták, hogy „a farsang betiltásával azonban szintet lépett a FICSAK, mert ekkora badarságra eddig még más országokban sem volt példa”.

Nem túl derűlátó a fideszes politikus

Ficsak egész pontosan azt javasolta, annak érdekében, hogy a kiskorúak ne tudjanak korlátlanul energiaitalt vásárolni, ezek a termékek a jövőben kizárólag a nemzeti dohányboltokban legyenek kaphatók, ahová a törvény értelmében 18 év alattiak nem mehetnek be. Álláspontjuk szerint ugyanis az energiaitalok a koffeintartalmuk miatt mind fizikailag, mind mentálisan kifejezetten károsak a gyermekekre nézve, ráadásul függőséget okoznak, és a magas cukortartalom miatt az elhízás kockázatát is növelik. „A felnőttek pedig döntsék el maguk, hogy mérgezik-e a szervezetüket vagy sem” – fogalmazott a Mandinernek nyilatkozva a Ficsak alapítója, a XI. kerületi fideszes politikus, Király Nóra.

Király ugyanakkor egyelőre nem túl derűlátó az ügyben, mert – mint fogalmazott – „nagyon erős az energiaital-lobbi, Magyarország egy energiaital-gyártó nagyhatalom, és ezek a cégek mindenáron a minél nagyobb profitra hajtanak”. Hozzátette, ők ennek ellenére további tárgyalásokra törekednek, már csak azért is, mert több olyan országgyűlési képviselővel is konzultált az elmúlt hetekben, akik úgyszintén korlátoznák az energiaital-vásárlás lehetőségét.

– Bár ezek az italok nem tiltottak, mérték nélküli fogyasztásuk veszélyes lehet, a gyerekeknek pedig egyáltalán nem valók – áll a Nemzeti Népegészségügyi Központ korábbi írásában. A Magyar Energiaital Szövetség (MESZ) arra a kérdésre, hogy az energiaital gyermekeknek ajánlott-e, így válaszol a honlapján: „Nem, gyermekeknek nem ajánlott semmi, ami koffeint tartalmaz: így a kávé, az energiaital és a kóla sem. Viszont egy egészséges felnőtt naponta megihat 5 doboz energiaitalt”. Ugyanott azt is írják, hogy „A boltok polcain található összes energiaital (és összes összetevője) biztonságos – ugyanis az energiaitalokat a NÉBIH is rendszeresen ellenőrzi.”

A Ficsak korábbi javaslatáról, ami tiltaná a farsangok tartását nagyböjt idején, ebben a cikkünkben olvashatnak bővebben.