Visszavágott az amerikai nagykövet Orbán nyilatkozatára

Visszavágott az amerikai nagykövet Orbán nyilatkozatára

David Pressman amerikai nagykövet (Képernyőfelvétel: amerikai nagykövetség videója)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége is külön közleményben emlékezett meg az orosz-ukrán háború kirobbanásának egyéves évfordulójáról. David Pressman nagykövet az évforduló alkalmából a magyarokhoz intézett videóüzenetében így fogalmazott: „E rémálom közepette az elszánt ukránok folyamatosan bizonyítják bátorságukat: megvédik országukat, kiállnak a szabadságukért, és – végső soron – az átfogó, igazságos és tartós békéért. És ehhez megérdemlik teljes körű támogatásunkat.”

Arról is szólt, hogy európai szövetségeseik ebben a sorsfordító pillanatban is eleget tesznek a kihívásoknak. Elismerés illeti azokat, akik több mint ötmillió menekültet fogadtak határaikon, köztük Magyarországon is. A nagykövet így folytatta: „Ahogy évtizedek óta tesszük, szövetségeseinkkel és partnereinkkel, és most Ukrajna bátor népével együtt, az Egyesült Államok továbbra is ki fog állni Ukrajna békéje, szabadsága és területi egysége mellett, ameddig csak szükséges.”

Ezután a közleményben felidézik, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a héten az Egyesült Államokat, Magyarország szövetségesét, az országot fenyegető három tényező egyikeként jellemezte. Sőt, a magyar miniszterelnök évértékelő beszédében kijelentette, hogy Magyarország a „béketábor” része. A nagykövetség leszögezte: nem létezik sem „béketábor”, sem „háborús tábor”. Csak Oroszország létezik, és azok, akik nem akarják elismerni a felelősségét a háborúban.

– Orbán Viktor évértékelő beszédében több amerikai tisztviselőt is megnevezett. Elmulasztotta azonban megemlíteni annak a személynek a nevét, aki egyedüliként vethet véget ennek az értelmetlen háborúnak. Ez pedig nem más, mint Vlagyimir Putyin – áll a közleményben. 

A közleményhez mellékelt videóban egyébként egy pillanatra feltűnik a fiatal Orbán Viktor is: