Vona: Ma egy roma gyermeknek kisebb az esélye a felzárkózásra, mint a Kádár-rendszerben

Vona: Ma egy roma gyermeknek kisebb az esélye a felzárkózásra, mint a Kádár-rendszerben

Fotó: Második Reformkor Alapítvány

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Cigány Hősök Napjáról dolgozna ki törvényjavaslatot Vona Gábor. A Jobbik volt elnöke reméli, hogy a cigány közösségek és a parlamenti frakciók is hajlandóak párbeszédre a közös cél érdekében, ami szerinte az lenne, hogy kapaszkodókat kínáljanak a cigányságnak a hazaszeretet megéléséhez. Vona Gábor – aki jelenleg vloggerként és az általa alapított Második Reformkor Alapítvány színeiben tevékenykedik – azt mondta, hogy a polgári gondolkodás lehetőségét szeretné megteremteni a jelenleg a magyar közéletben zajló "törzsi viszályok" helyett.

A hazához való kötődést olyan lelki-szellemi állapotnak tartja, ami a sikeres felzárkóztatásnak is feltétele lehet. Miközben egy magyar etnikumú gyermek Magyarországhoz való viszonyulása nagyjából a születésétől fogva egyértelmű, egy roma gyermek esetében Vona Gábor szerint ez a viszonyulás ma elsősorban kisebbségi létre korlátozódik. Pedig gondolhatnának Magyarországra másképp is, elsősorban úgy, mint egy hazára, ami az övék is, és amiért az ő őseik is életüket adták.

Pártok nélküli önkormányzatokat javasol Vona Gábor | Magyar Hang

Erre adna lehetőséget Vona Gábor szerint a Cigány Hősök Napja, amikor magyar és cigány etnikumú magyar állampolgárok együtt hajtanának fejet azok előtt a cigány hősök előtt, akik akár életüket is áldozták Magyarországért, például részt vettek az 1956-os forradalomban.

– A cigányság integrációja közös nemzeti cél, az elmúlt harminc évben mégsem javultak a cigányság polgárosodásának feltételei – mondta. Az elmúlt évtizedekben a témában elhangzott szép szavak és sok milliárd forint elköltése ellenére szerinte ma egy roma gyermeknek kisebb az esélye a középosztályba való felzárkózásra, mint a Kádár-rendszerben volt.

Vona Gábor – mint mondta – nyitott a párbeszédre mindenkivel, és bízik abban, hogy azok, akinek a cigányság körében ellenérzései vannak vele szemben a Jobbik múltja miatt, el tudnak tekinteni ettől az ügy érdekében. Reméli azt is, hogy lesz fogadókészség a javaslatra a frakciók és a független képviselők körében. Hogy mikor lenne a cigány hősök napja, arra elsősorban a cigány közösségektől vár javaslatokat.

Bogdán László: Ketyeg már a cigányplutónium | Magyar Hang

Vona Gábor másfél-kéthavonta tervez előállni egy-egy olyan témával, amelyről szerinte érdemes lenne társadalmi egyeztetést folytatni. A folyamat vége egy törvényjavaslat, amit megküld a parlamenti frakcióknak és a független képviselőknek is, akik felkarolhatják a javaslatot, és benyújthatják azt az Országgyűlésnek. Az első javaslat a pártok nélküli önkormányzatról szólt, ennek kapcsán Vona Gábor maga is elismerte, nincs sok esélye annak, hogy a parlament valaha is elfogadja a javaslatot, de szerinte mégis érdemes "a bogarat elültetni az emberek fülében". Úgy látja, a mostani javaslat is túlmutat önmagán: az is célja, hogy társadalmi vitát generáljon.