Zacher Gábor: Elképesztő a sötétség az oltással kapcsolatban

Zacher Gábor: Elképesztő a sötétség az oltással kapcsolatban

Zacher Gábor (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Zacher Gábor toxikológust, a Péterfy Sándor utcai Kórházban, illetve a Honvédkórházban dolgozó főorvost az Index.hu kereste meg azzal kapcsolatban, hogyan értékeli, hogy szilveszterkor az este nyolctól érvényben lévő kijárási tilalom ellenére száz embert kellett detoxikálóba vinni. A főorvos szerint tavaly sokkal többen kötöttek ki a detoxban, „a 2020-as szilveszter kifejezetten gyengére sikerült”.

Ugyanakkor arra figyelmeztetett, a szigorú járványügyi intézkedések nem oldották meg a magyar társadalom alkohol- és drogproblémáit, sőt, a karanténidőszakban megnőtt a különböző tudatmódosítók fogyasztása.

– Az embereknek tele van a töke a több hónapos bezártsággal – fogalmazott Zacher, aki a legnagyobb bajnak azt tartja, hogy a kormánynak jelenleg nincs érvényes alkohol- és drogstratégiája.

A most elévült drogstratégiából szinte semmi nem valósult meg a toxikológus szerint, leginkább azért, mert nem hatékonyan osztja el a kormány a rendelkezésére álló forrásokat. A költségeknek mintegy 70 százalékát a rendőrségi-szakértői munka teszi ki, s csak 30 százalék körül van a prevencióra, drogmegelőzésre fordítható források összege.

Úgy látja, Magyarországon a legjobban a nyílt, őszinte kommunikáció hiányzik. Így nem beszélünk például a marihuána orvosi felhasználásáról sem, pedig szerinte ha egy onkológus (Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere) vezeti az egészségügyet, akkor legalább a párbeszéd szintjén meg kellene jelennie az új trendnek.

Ami a magyar társadalom alkoholproblémáit illeti, „amíg a pálinkafőzdék Orbán Viktor szövetségesei, nem számíthatunk alkoholstratégiára, de alig van kontroll az italok hirdetésében is” – szögezte le. Márpedig a szeszesital-fogyasztás is majdnem annyi áldozatot szed, mint a dohányzás.

Végül az is kiderült, hogy a jelenleg mentősként tevékenykedő Zacher december 31-én kapta meg a koronavírus elleni védőoltást, és elmondása szerint semmilyen mellékhatást sem tapasztalt.

– Elképesztő a sötétség az oltással kapcsolatban. De mit is várhatunk, ha a kormány nem közöl megfelelő információt –jegyezte meg a szakember.