„Amikor egymást követik a krízisek, a fiatalok érzékelik leginkább a veszélyt”

„Amikor egymást követik a krízisek, a fiatalok érzékelik leginkább a veszélyt”

Bolygó közösségi hely: energiává alakítanák a szorongást (Fotó: Greenpeace/Járdány Bence)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Olvasókör, vitaest, erdőfürdő, ételmentő központ, klímatánc, drámafoglalkozás, ruhajavító és horgoló délután – a jövőben akár ezek a programok is megvalósulhatnak a Planet One nemzetközi projekt részeként, a hazai Greenpeace-iroda szervezésében működő Bolygóban. A közösségi tér a Margit-negyed programnak köszönhetően talált otthonra a Margit körút 28–32. számú ház földszintjén, egy korábbi cipőbolt helyén. Számos önkéntes segített a több hónapig tartó felújítási munkálatokban – ez is jól mutatja, hogy a Bolygó egy aktív közösség, amelyet nemcsak a klímaváltozás elleni harc ügye köt össze. A Margit körúti központban aktivizmussal, kultúrával, művészetekkel, környezetvédelemmel, társadalmi ügyekkel kapcsolatos ingyenes programokat kínálnak elsősorban a 15 és 25 év közötti korosztálynak, de bárkit szívesen látnak, aki tenni szeretne a klímáért, az ökológiai egyensúlyért. Emellett meglévő kezdeményezéseket, mozgalmakat, szervezeteket is megpróbálnak összekötni egymással, illetve bázist biztosítanak a zöld ügyek iránt elkötelezett számára.

– Amikor egymást követik a krízisek, a fiatalok érzékelik leginkább a veszélyt. Alapfélelmük a jövőt illetően nagyon pontos: ha a klíma- és ökológiai válságot nem oldjuk meg, akkor már nem lesz időnk a többi problémára. Sokatmondó, hogy az egzisztenciális szorongás a körükben messze a környezet helyzete miatti aggodalom után következik. A Greenpeace mindig hitt abban, hogy ezt a szorongást közösségi cselekvéssé kell alakítani. Ezért is hoztuk létre a Bolygót – mondja Mező János Bálint, a magyar Greenpeace-iroda ügyvezető igazgatója.

A fiatalok nem csak résztvevőként látogatnak el a Bolygóba, sok esetben ők maguk valósítanak meg programokat. – Jöttek hozzánk egyetemisták, akik művészetterápiás önismereti workshopot szeretnének tartani, a klímaszorongáshoz kapcsolódva, a #Fridays for Future aktivistái havonként szabadegyetemi előadásokkal készülnek, nyáron pedig fiatal aktivistákkal együttműködve zöld témában tartunk önkéntesnapot, ahol a különböző szervezetek munkáihoz lehet csatlakozni – meséli Körner Olga és Szeszák Panka, a Bolygó két házigazdája.

Sokan vannak, akik kifejezetten társasjátékos vagy túraprogramokat keresnek kikapcsolódásképp, a Bolygó is szervez ilyen eseményeket, mivel ezek jó lehetőséget teremtenek arra, hogy új emberekkel ismertessék meg a zöld gondolkodás fontosságát. Azon túl, hogy új embereket nyernek meg a klímavédelem ügyének, a Bolygó házigazdáinak célja, hogy a meglévő kezdeményezések, mozgalmak bázisaként is működjön a hely, mindez pedig már megvalósulni is látszik: a #Fridays for Future aktivistái a nyitás óta szinte minden nap betértek a Margit körútra, ahol stratégiai megbeszéléseket tartottak, transzparenseket festettek, vagy épp a Bolygó csapatának segítettek a napi teendőkben. – A közösség megtartó erő a válságban. Erre nagyon nagy szüksége van mindenkinek, mert jobb együtt lenni, mint egyedül szorongani. A Bolygó lehetőséget ad arra, hogy kibeszéljük azokat a kérdéseket, problémákat, amelyek foglalkoztatják a fiatalokat, ahogy arra is, hogy közösen keressenek megoldást az őket érintő válságokra – fogalmaz Fleischer Sára, a közösségi hely vezetője.

Alig egy hónapja működik a Bolygó a Margit körúton, de már most rengeteg fiatal keresi fel a közösségi teret. Hétköznaponként délután három és este hét óra között tartanak nyitva, ez alatt bárki betérhet ide tanulni, beszélgetni, kikapcsolódni, heti kétszer pedig a saját szervezésű programokhoz is lehet csatlakozni. Egy felszerelt stúdiót is kialakítottak a bázison, itt azonban nemcsak a Bolygó Greenpeace-szel közös podcastjei készülnek majd, bárki igénybe veheti – természetesen ezt is ingyenesen –, aki zöld témakörben szeretne műsort készíteni. Az ELTE humánökológia mesterszak hallgatói már éltek is lehetőséggel, a Kihalni veszélyes című műsoruk több részét itt rögzítették. Emellett vetítések, képzések, szabadegyetemi előadások és javításra-alkotásra egyaránt alkalmas barkácssarok is várja a fiatalokat Nagy Máté műhelyvezetővel.

Március 24-én Az éden átrendezése című dokumentumfilmet vetítik, a többszörösen díjazott Salomé Jashi a kiváltságos helyzetű egyének kártékony „hobbijain” keresztül beszél a mai georgiai társadalom szükségleteiről és értékrendjéről, a globális tőkéről és az ember természethez fűződő önsorsrontó viszonyáról. Március 26-án a Visegrádi-hegység Spartacus ösvényére vezető túrához lehet csatlakozni, míg a hónap utolsó napján a Bolygó csapata a ruhapazarlás ellen küzdő Greenagerrel közösen szervez ingyenes ruhavásárt és pólószitázást. Az aktuális programok a Bolygó honlapján és a közösségi oldalain jelennek meg: Bolygo.org, illetve Facebook.com/bolygo.hu.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2023/11. számában, a Budai Hang mellékletben jelent meg március 17-én.