Megakasztotta a főispán, hogy egyszülős családoknak segítsen az önkormányzat

Megakasztotta a főispán, hogy egyszülős családoknak segítsen az önkormányzat

Sára Botond (Fotó: a politikus Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Új értelmet adott a családbarát kormányzás fogalmának a Fővárosi Kormányhivatal vezetője, Sára Botond, amikor a III. kerületi nehéz sorsú családokat megvédte az önkormányzat támogatásától. Óbuda-Békásmegyer vezetése szeptember elején hirdette meg, hogy anyagilag is segíti az egyszülős családokat: egy gyermek esetén 10 ezer, kettőnél 15 ezer, három gyermekes vagy nagyobb családoknál 20 ezer forintos vásárlási utalványt ad a kerület az igénylőknek, még az ünnepek előtt. Bár alkalmi segítségről van szó, ez sokat jelenthet a gyermeküket egyedül nevelő szülőknek, akik három gyermek esetén is legfeljebb 51 ezer forintos családi pótlékot kapnak állami támogatásként.

– Az utalványokat a helyi és környékbeli őstermelőknek teret adó óbudai és békásmegyeri piacokon lehet majd levásárolni. Így két legyet ütünk egy csapásra, hiszen az árusoknak is forgalmat hozunk – mondta lapunknak Kiss László, Óbuda polgármestere. A program megvalósításához az önkormányzatnak ismernie kellett a kedvezményezetti kört, ezért a Fővárosi Kormányhivatalhoz fordultak, hogy jóváhagyásukkal kikérhessék a Magyar Államkincstártól (MÁK) a kerületben élő egyszülős családok adatait. Ekkor nem várt akadályba ütköztek: személyesen Sára Botond főispán (azaz kormánymegbízott ) akasztotta meg a folyamatot, aki adatvédelmi aggályok miatt utasította vissza a kerületi kérelmet. Persze, az is szempont lehetett a kategorikus nem kimondásakor, hogy a DK-s vezetésű kerület az elhibázott kormányzati gazdaságpolitikára hivatkozva vezette be az új támogatási formát.

Vagy korábban tévedtek, vagy most

– Sára Botond döntése több szempontból problémás – mondja Kiss László, aki hivatali packázást sejt a döntés mögött. – Nemcsak ezt kérelmünket dobták vissza adatvédelmi aggályokra hivatkozva, hanem két másikat is. A városrészbe érkező új lakók számáról és egy kerületi konzultációhoz kértünk volna további adatokat a MÁK-tól. Három külön beadványt készítettünk, amire a Fővárosi Kormányhivatal a 30 napos határidőn belül nem válaszolt, majd ismételt érdeklődésünkre egyetlen levélben, ugyanazzal az indoklással dobták vissza valamennyi kérelmünket: Sára szerint nem biztosított a személyi adatok védelme – idézte fel a történteket a polgármester.

Ez Kiss szerint nem csak azért visszás, mert a döntés formailag nem szabályos (mindegyik igénylést külön végzés keretében kellett volna elbírálni). Óbuda már korábban is kérte a kerületbe költözők személyes adatait a kormányhivatalon keresztül a MÁK-tól, hogy egy kerületi kisokost készítsenek nekik a helyi szolgáltatásokról. Sáráék akkor szó nélkül hozzájárultak az igényléshez, bár az semmiben sem különbözött a mostanitól. – Szóval, vagy akkor tévedtek, vagy most – jegyezte meg Kiss László.

A polgármester a legfelháborítóbbnak az elutasítás indokát tartja. A kormányhivatal ugyanis nem adatvédelmi hatóság, nem is veheti át annak hatásköreit, egy másik hivatalról pedig nem feltételezheti, hogy azok majd visszaélnek a megszerzett személyes adatokkal. – Ilyen alapon mi is megtagadhatnánk a kormánymegbízott hivatalának adatkéréseit, mondván, hogy biztosan rossz célra használják. A feltételezés is sértő, hiszen Óbuda minden GDPR-előírást betartva kezeli a hozzá érkező adatbázisokat, a cél szerinti felhasználás után pedig megsemmisítjük a dokumentumokat – hangsúlyozta a polgármester.

Kétezer család kaphatna segítséget

Az önkormányzat ettől függetlenül megpróbál segítséget nyújtani a gyereküket egyedül nevelő szülőknek. Saját, nem hivatalos becslésük alapján több mint 2000 érintett lehet az amúgy 130 ezres lakosú kerületben. Közülük nem mindenkit tudnak majd elérni, és várhatóan sokan nem is igénylik majd a maximum 20 ezer forintos utalványt, ám Kiss már azt is jó aránynak tartja, ha a célcsoport legalább fele, ezer család kéri és megkapja a segítséget. – Úgy számoltunk, hogy mintegy 30 millió forint értékben oszthatunk ki utalványokat. Az igénylőknek az önkormányzat honlapján kell regisztrálniuk, majd többkörös egyeztetés után kiderül, hogy megfelelnek-e a támogatás feltételeinek – mondta. Ha az első körben túl kevés emberhez jutott volna el ez a forrás, a kerület később megismétli a karitatív akciót.

A kivett szabadnapokra is kíváncsi a kormányhivatal

Nem az első eset, amikor a III. kerületnek meggyűlik a baja Sára Botond hivatalával. Névtelenséget kérő forrásunktól úgy tudjuk, a kormányhivatal néhány hete adatokat kért be az önkormányzati dolgozók kivett szabadnapjairól, de azt is tudni akarták, hogy az önkormányzat milyen önként vállalt feladatokat végez, a törvény szerinti kötelező szolgáltatásokon felül. Információink szerint a közelmúltban Sára Botondék a szintén ellenzéki irányítású II. kerületet is „elszámoltatták”, ekkor azt akarták megtudni, hogy az Őrsi Gergely vezette önkormányzat milyen célokra, mennyit költött büdzséjéből. A lapunknak nyilatkozó hivatalnokok rosszindulatú csuklóztatásnak tartják ezeket a revizori jellegű adatigényléseket, amelyek megválaszolása akár több napra lefoglalja egy teljes ügyosztály munkatársait. A kérdezősködésnek azonban távlati célja is lehet. Rohamosan közeleg a 2024-es önkormányzati választások időpontja, a kampányhajrában pedig minden használható – és a megfelelő helyre eljuttatott – információ politikai csapásmérő eszközzé válhat a fővárosi kerületek megszerzéséért folytatott harcban.

A témával kapcsolatban levelet küldtünk a Fővárosi Kormányhivatal sajtóosztályának. Lapzártánkig nem válaszoltak kérdéseinkre.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2023/45. számában, a Budai Hang mellékletben jelent meg november 17-én.