Kacsa- és báránykolbász és szürke marhás ravioli is várja a betérőket

Kacsa- és báránykolbász és szürke marhás ravioli is várja a betérőket

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Óbuda egyik legnagyobb rajongója, Krúdy Gyula írta egy helyütt: „Nagyon régi lehet az az adoma, amelyben a vidéki ember a fogaival akarta feltörni az osztriga kagylóját. A legkisebb magyar városban is volt delikáteszkereskedés, amelynek tengerentúli kincseit mindenki olcsó pénzért megismerhette. Ámde a fűszeresboltokban is többféle hal várta a vevőt, mint amennyinek manapság a nevét tudjuk. (…) A különböző kaviárok, a nagy szemű orsovai, a szürkésbarna amszterdámi, az orosz ázsiai folyókból való ikrák néhány hatosért megszerezhetők s elfogyaszthatók a bodegában”.

A Kolosy tér környékén nemrég nyitotta meg kapuit az RH+ Delicates, amely a Szindbád szerzője által megidézett hangulatot szeretné visszacsempészni a kerületbe. A két tulajdonos, Rácz Gábor és Hardy Ferenc kutyáiknak köszönhetik barátságukat. A Kiscelli-parkot járva sokszor beszélgettek arról, hogy mennyire hiányzik a környékről egy olyan hely, amely összehozza az embereket, ahol nemcsak finomakat lehet enni, de magyar termelők, manufaktúrák legjobb termékeit is be lehet szerezni.

A régi szatócsboltokhoz, a New Yorkra jellemző delikáteszekhez hasonló üzletet képzeltek el maguknak. Olyan helyet, ahol kávéval lehet kezdeni a napot, délben komótosan megebédelhetünk, a munka után pedig bevásárolhatunk az esti vacsorához. Még a járványhelyzet sem tántorította el őket a tervüktől, hittek benne, hogy a megfelelő szemlélettel képesek legyőzni a váratlan akadályokat. Erre utal a tulajdonosok nevének kezdőbetűiből álló – és a szójátékként a vércsoportot idéző – elnevezés is, ami az alapítók pozitív világlátását tükrözi.

Hiába azonban az optimizmus, így is sokat kell küzdeniük, a vendéglátás ugyanis még egyáltalán nem tért magához a járvány okozta traumából, ráadásul a tulajdonosok szerint idén már érezhetően kevesebbet mernek költeni az emberek, mint egy éve ilyenkor. Ezért is próbálnak meg több lábon állni: a náluk kapható élelmiszerekből összeállított ajándékcsomagokat értékesítenek cégeknek, nagykövetségeknek, önkormányzatoknak és iskoláknak is.

Hardy Ferenc informatikusként a cég pénzügyi részéért felel, de amatőr gasztronómusként elkötelezett a magyar alapanyagok iránt, míg Rácz Gábor egyik alapítója volt a Magyar Ízek Vásárának, ahol több száz hazai termelő mutatkozhatott be minden évben. Az ő kapcsolati hálójára alapozva alakították ki az RH+ Delicates kínálatát. Kizárólag tartósítószer nélküli, minőségi termékeket kínálnak: az ellenőrzött ökofarmról származó bió minősítésű húsok garantáltan mentesek a gyógyszerektől, antibiotikumoktól és szteroidoktól.

A klasszikusok mellett kacsa- és báránykolbász, szalámik, sonkák, nyolcvan százalékos valódi hústartalmú párizsik, libatöpörtyű, tejtermékek, sajtok, lekvárok, befőttek – köztük az igazi különlegességnek számító birsből készült változat – kencék, eredeti receptúrák szerint készülő mustárok, fürjtojásból készült tészták, szabadtartású tyúkoktól származó tojások, szarvasgombás ínyencségek sorakoznak a polcokon. Húsvétkor saját füstölésű sonkát, karácsonykor az idei ország tortáját is készítő Fodor Sándor bejglijeit lehet rendelni náluk.

Egy igazi delikáteszhez méltóan konyha is működik: reggeli idején péksüteményekkel, töltött omlettekkel, krémekkel: füstölt csülkös-tormás, tepertős, vagy padlizsán; ebédkor bió szürke marha, angus marha, illetve kacsaburgerrel, kolbászokkal várják a vendégeket, de szerepel a menün szürke marhával vagy kézműves sajttal töltött ravioli is. A vegetáriánus ajánlat ennél szűkebb: a húsmentes étrendet követők a grillsajtok és a vegán kolbász közül választhatnak.

Már most sok a visszajáró kuncsaft, az eltökélt törzsvendég, van, aki Budakesziről látogat el minden héten hozzájuk, de van, aki nem csak az ételek, hanem a jó beszélgetés miatt tér be Hardy Ferencékhez. Ilyenkor senki nem idegeskedik, nem rohan, hagyja megélni a pillanatot a maga teljességében. Az RH+ Delicatesben minden betérőt ismerősként köszöntenek, a felnőttek megkóstolhatják a frissen érkező termékeket, míg a gyerekeknek egy kis édességgel kedveskednek.

Ugyanez a személyesség jellemzi a beszállítókkal való kapcsolatot is, a tulajdonosok nagyon fontosnak tartják a visszacsatolást, így folyamatosan tájékoztatják őket a tapasztalatokról, a vásárlói igényekről, de az eladók, alkalmazottak is jól ismerik minden termék történetét, így átfogó képet tudnak adni a vásárlóknak arról, milyen utat járt be egy-egy termék, mire az RH+ Delicates polcaira került.

Hardy Ferenc és Rácz Gábor küldetése, hogy legalább olyan büszkék legyünk a hazai termékekre, mint például az olaszok, akik még a globalizált világban is próbálnak ragaszkodni saját (gasztronómiai) értékeikhez.

RH+ Delicates 1036 Budapest, Bécsi út 57–59. Nyitvatartás: hétfőtől péntekig reggel 7 és este 6 között, szombaton reggel 8 és délután 1 között.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2021/47. számában, annak is a Budai Hang mellékeltében jelent meg november 19-én.