A haltej májköntösben volt a sláger Felcsúton, a járvány miatt bezárt iskolában

A haltej májköntösben volt a sláger Felcsúton, a járvány miatt  bezárt iskolában

Nagy a sürgős-forgás a a járványhelyzet miatt bezárt Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Technikum és Szakképző Iskolában, a „Magyarország étele” szakácsverseny helyszínén 2020. október 10-én (Fotó: Grimm Balázs/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A csákberényi Kilroy Group Kft. csapata a Kilroy Team: Ortó Gyula és Dobos Tibor nyerte a szombaton harmadik alkalommal megrendezett, Magyarország étele szakácsversenyt Felcsúton. A viadalt annak ellenére tartották meg, hogy a kormányhivatal péntektől járványügyi megfigyelés alá helyezte a megszaporodó koronavírusos pozitív esetek miatt a házigazda Letenyey Lajos Gimnázium Technikum és Szakképző Iskolát.

A séfcsapat Somogy-ország ízei (Fogasfilé parajlevéllel burkolva, haltej májköntösben, füstölt mangalicaszalonna fátyolban, kapros sajtkrémmel töltött túrógombóc, barna vajban pirított reszelt morzsában, tejfölhab, zöldségkosár, marinírozott kelbimbószirom, kápia paprika „csiga” édesköménnyel, piros sült paprika krém) fantázianevű ételkölteményével hódította el a címet. A 12 , döntős csapatból második helyen végzett Simon András és Fodor Szabolcs (Hunguest Hotels Zrt. Galyatető), míg a harmadik Paskó Csaba és Bódity Krisztián (Vajdaság) lett.

Az MTI tudósítása szerint Sölch Gellért, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára a díjátadón arról beszélt, hogy a séfek végre nemcsak saját éttermükben bizonyíthattak, hanem a legkiválóbbak egymással is összemérhették tudásukat, sokan a határon túlról érkezve. Az idei, Nemzeti összetartozás évében rendezett vetélkedésen a séfek megmutatták, hogy a magyar gasztrokultúrának van jövője - tette hozzá.

https://www.facebook.com/magyarorszagetele/videos/2742951759314417/

A zsűri elnöke Varga Károly, a kecskeméti 48 étterem konyhafőnöke méltatta, hogy kollégái "hazahozták" azokat az ízeket, azokat az ételeket, amelyeket a génjeikben hordoznak. Asztalos István az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke reményét fejezte ki, hogy ismét hozzájárulhattak a magyar gasztronómia továbbfejlődéséhez. Kiemelte: mindenki a hazájáért küzdött a konyhában, és szoros verseny végén alakult ki a végső sorrend.

A harmadik alkalommal meghirdetett Magyarország étele élőmunkás melegkonyhai szakácsverseny témája idén a nemzeti összetartozás volt. A versenyen részt vevőknek maximum öt elemből álló innovatív, de populáris ételt kellett elkészíteniük, ahol elvárás volt, hogy az étel a legtöbb átlagos felszereltségű konyhán, akár nagy adagszámban is elkészíthető legyen és értékesítési szempontból is megfeleljen a magyar igényeknek. A verseny során kötelező volt használni piros, fehér és zöld színű alapanyagot: a piros színt a piros paprika (friss vagy fűszerpaprika), a fehér színt a túró, a zöld színt pedig bármilyen zöld színű zöldség vagy fűszernövény jelképezhette.

Korábban cikkünkben azon tűnődtünk, hogy vajon megrendezik-e ilyen körülmények között is a versenyt. Mint azt a főszervezőtől, Asztalos Istvántól a Magyar Hang megtudta: igen. Ahogy a főszervező fogalmazott, nem tehetik meg a szponzoraikkal, hogy elhalasztják a rendezvényt. Asztalos azt is elmondta, hogy szigorú intézkedéseket léptettek életbe a rendezvény helyszínén, a koronavírusos esetek után bezárt felcsúti iskolában: miután tegnap este tudomásukra jutott a kormányhivatal határozata a karanténról, ma reggelre teljes fertőtlenítést végeztek, minden résztvevőnek nyilatkoznia kell, hogy nem koronavírusos, és testhőmérsékletet is mérnek. Ez utóbbit a Magyar Hang helyszínen tartózkodó tudósítója nem tudta megerősíteni. Az épületben mintegy százan tartózkodtak kora délután.

A „Magyarország étele” szakácsverseny fővédnökei Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Nagy István agrárminiszter, Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára és Horváth Vilmos a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turizmusért felelős alelnöke. A rendezvény sajtómeghívójának tanúsága szerint Rétvári államtitkár beszédet mondott volna az eseményen az iskolában. Mint Asztalos Istvántól megtudtuk, Rétvári Bence lemondta a szereplést, helyette érkezett a helyettes államtitkár.